Dyniowy krem

Dyniowy krem
Dyniowy krem

Przepis na dyniowy krem:

Składniki:

około 700-800 g dyni pokrojonej w kostkę

3 duże marchewki pokrojone w kostkę

0,5 selera pokrojonego w kostkę

3 ząbki czosnku zgniecionego

1 cebula drobno pokrojona

1 l bulionu gotowanego na kurczaku

1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru

3 łyżki oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

Do garnka wlewam 3 łyżki oleju i podsmażam przez 2 – 3 min drobno pokrojoną cebulę, zgnieciony czosnek i posiekany imbir. Do tego dorzucam pokrojoną w kostkę marchewkę i selera. Już w tym momencie można doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotuję pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Często mieszam.

zdjęcie(3)

Następnie dodaję pokrojoną w kostkę dynię oraz cały bulion i gotuję aż dynia będzie miękka. Nie trzeba długo czekać 😉 Jak już wszystko będzie mięciutkie odstawiam do wystudzenia, dopiero wtedy miksuję – dokładnie, aż powstanie gęsty krem.

Do podania można użyć natkę pietruszki, a najlepiej świeżą kolendrę. Niektórzy lubią dodać ostrości i doprawiają odrobiną chili. Polecam w takim przypadku użyć świeżego chili drobno pokrojonego. Świeże chili dodajemy na początku do podsmażenia z cebulą, czosnkiem i imbirem.

Zupa krem jest pysznie czosnkowo – słodka:)

Ja podaję ze świeżo pieczoną domową bułeczką, a do tego oczywiście masełko czosnkowe … uwieeelbiam 🙂

Smacznego!

zdjęcie1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s