Bułki w 5 minut

Bułki w 5 minut
Bułki w 5 minut

Chrupiące, pachnące, pyszne bułeczki. Idealne do kremowych zup, jeszcze lepsze posmarowane masłem czosnkowym. U mnie w domu nie zdążą zupełnie wystygnąć, tak szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki, a potem piec ile nam potrzeba. Prosty i szybki przepis powinien skusić każdego. Przepis pochodzi z książki “Artisan Bread in Five Minutes a Day”. Okazuje się, że był udostępniany w blogach na całym świecie. Tak go lubię, że też Wam napiszę 🙂 Od kiedy go znalazłam, gotowe do pieczenia cisto czeka u mnie w domu codziennie i kiedy tylko przyjdzie ochota na świeże pieczywo przygotowuję ekspresowe bułeczki 🙂

Przepis na Bułki w 5 minut

Składniki:

6,5 filiżanki mąki typ 650 – około 1 kg

3 filiżanki letniej wody – około 0,7 l

1,5 łyżeczki suchych drożdży – ja używam 20 g świeżych drożdży

1,5 łyżki soli

Do miski wsypuję mąkę.W osobnej filiżance mieszam pokruszone drożdże, sól i cześć wody.

Resztę wody oraz wymieszane drożdże z wodą i solą wlewam do mąki.

Mieszam wszystko drewnianą łyżą do momentu aż mąka połączy się z mokrymi składnikami.

Ciasto należy lekko przykryć i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce.

IMG_2543

Po 2 godzinach można wstawić wyrośnięte ciasto do lodówki. Dobrze jak ciasto postoi w lodówce minimum 12 godzin.

Po 12 godzinach przed pieczeniem wyjmuję ciasto z lodówki i oprószonymi mąką rękoma odrywam kawałek ciasta i formuję kulę zawijając ciasto “do dołu”.

IMG_2547

Następnie formuję bułeczki, małe okrągłe lub długie “bagietkowate”, takie wolę.

IMG_2550

Uformowane bułeczki zostawiam do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

W międzyczasie rozgrzewam w piekarniku kamień do pizzy w temperaturze 250 stopni C. Do nagrzanego piekarnika ostrożnie zsuwam bułeczki na rozgrzany kamień.

Piekę przez około 20 minut w temperaturze 230-240 stopni C.

Na pierwsze 10 minut pieczenia wkładam na spód piekarnika naczynie z wodą. Ten zabieg spowoduje, że bułeczki będą mały chrupiąca skórkę.

Jak bułeczki będą złote wyjmuję z piekarnika i układam na kratce, aby mogły spokojne ostygnąć.

Pyszne bułeczki gotowe! Polecam z masłem czosnkowym!

Smacznego!

IMG_2568 IMG_2574

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s