Pizza z szynką i salami pepperoni

Pizza z szynką i salami pepperoni
Pizza z szynką i salami pepperoni

Dość często nachodzi mnie ochota na chrupiącą, domową pizze. Tak często ją robię, że wreszcie kupiłam specjalny kamień do pieczenia pizzy. Kamień idealnie się sprawdza nie tylko przy pieczeniu pizzy ale również wszystkich bułeczek i chlebów. Bardzo polecam kupienie kamienia wszystkim, którzy dużo pieką w domu. Kamień imituje w naszym piekarniku warunki prawdziwego pieca do wypieków. Z ciasta wyciąga wilgoć i powoduje, że nasze wypieki są chrupiące i mają wszystkie właściwości wypieków z profesjonalnych piekarni.

Do mojej domowej pizzy sama przygotowuję sos pomidorowy i oczywiście ciasto. Przygotowanie ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu, a dodatkowo sprawia mi sporo radości 🙂 Tak, lubię gotować :). Dzisiaj przygotowałam pizze z szynką i pizze z salami pepperoni, takie składniki miałam w domu. w przyszłości dodam przepis na jedną z moich ulubionych pizze z serem gorgonzola i szparagami.

Przepis na pizze z szynką i salami pepperoni:

Ilość na 4 cienkie spody o rozmiarze okrągłego kamienia do pizzy, albo 2 duże (trochę grubsze) jeżeli ktoś piecze na blachach z piekarnika.

Składniki:

880 ml mąki – używam mąkę typu 650

250 ml wody

40 g drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

4 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

2 puszki krojonych pomidorów

2 gałązki świeżej Bazyli

2 – 3 gałązki świeżego oregano

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka octu winnego

2 – 3 ząbki czosnku

1, 5 łyżeczki cukru

1 – 2 łyżki oliwy

Sól, pieprz do smaku

Dodatki:

300 g sera mozzarella (świeżego w kulkach lub startego)

Szynka

Salami pepperoni

Cebula pokrojona w cienkie plasterki

Oliwki

Na początku przygotowuję sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos wrzucam do garnka i gotuję około 30 – 40 min, aż smaki się zmieszają i trochę odparuje sok pomidorowy. Odstawiam do wystygnięcia i po wystygnięciu dokładnie miksuję na gęsty, kremowy sos. Tego sosu używam do posmarowania pizzy przed pieczeniem jak i dodatku do już upieczonej pizzy. IMG_2650

W wysokim naczyniu mieszam drożdże, cukier, połowę wody i 2-4 łyżki mąki. Odstawiam na 20 – 30 min, aż drożdże się spienią.

W dużej misce mieszam resztę mąki, sól, oliwę, resztę wody oraz mieszaninę z drożdżami. Wyrabiam ciasto, aż będzie sprężyste. Odstawiam na 20 – 30 min. IMG_2646

Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części i po kolei rozwałkowuję na cieniutkie spody. Rozwałkowany spód smaruję sosem pomidorowym na sos rozsypuję starty ser mozzarella lub rozkładam plastry świeżej mozzarelli. Na wierzch rozkładam kawałki szynki lub salami pepperoni i posypuję oliwkami i cebulą. IMG_2648

Pizze piekę na rozgrzanym wcześniej kamieniu do pizzy w temperaturze 220 – 240 stopni C, przez około 7 – 9 min.

Podaję z wcześniej przygotowanym sosem oraz oliwą z kroplą octu balsamicznego.

Smacznego!

IMG_2663

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s