Makaron z grzybami

Makaron z grzybami
Makaron z grzybami

Makaron z kremowym sosem grzybowym. W sezonie grzybowym, nie ma smaczniejszego i szybszego jedzonka. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie i przygotowanie grzybów. Jak już mamy ten etap za sobą, wystarczy kilka minut i kolacja gotowa. Tym razem użyłam suchego, makaronu gotowego. Bardzo smaczny jest gotowy i świeży makaron, ale najlepiej byłoby przygotować makaron samemu. Już niedługo tylko takiego będę używać 😉 Wracając do sosu grzybowego, ogólnie jestem fanką sosów kremowych ze śmietanką. Jednak świeże grzyby są dostępne tylko przez 2 miesiące w roku, a ja potrzebuję tego smaku przez cały rok. Dlatego zostawiam sobie cześć zbiorów na kolejne miesiące. Oczyszczone i pokrojone grzyby wstępnie podsmażam i pakuje w wygodne torebeczki ilość potrzebną na jedno danie. I w taki to prosty sposób miałam możliwość zjeść dzisiaj grzybowy, kremowy sos.

Przepis na makaron z kremowym sosem grzybowym

Składniki:

300 – 500 g świeżych grzybów pokrojonych w plasterki (grubość ok. 2 mm). Najlepsze są prawdziwki i podgrzybki

150 g rzadkiej śmietanki 30%

50 g masła

1 ząbek czosnku, starty na drobnej tarce lub drobno posiekany

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Szczypta gałki muszkatołowej

200 g makaronu pappardelle

Starty ser do posypania

Nastawiam osoloną wodę na makaron. Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu.

IMG_2720

Na roztopionym maśle smażę czosnek ok.1 min, następnie dodaję pokrojone grzyby i smażę kilka minut, aż będą gotowe – nie złote.

IMG_2724

Dodaje szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wlewam śmietankę. Dokładnie mieszając czekam aż się zagotuję. Trwa to około 1 – 2 min. Na koniec można jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem.

W międzyczasie ugotowany makaron odcedzam, pozostawiając trochę wody z gotowania do ewentualnego rozrobienia sosu gdyby był za gęsty.

Ugotowany makaron wrzucam na patelnię z gotowym sosem grzybowym i wszystko razem mieszam. IMG_2732

Gotowe danie posypuję startym serem.

Żeby cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok, w sezonie grzybowym przygotowuję grzyby na kolejne miesiące. Oczyszczone i umyte grzyby kroję w kawałki takie jakie będą mi potrzebne, wstępnie podsmażam na maśle i pakuję w torebeczki porcje odpowiednie na jeden raz. Następnie zamrażam paczuszki. Jak tylko przyjdzie mi ochota na grzyby rozmrażam paczuszkę (z zamrażalnika przenoszę do lodówki na kilka godzin) i przygotowuję kolację wg. przepisu.

Polecam i smacznego!

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s