Szarlotka

Szarlotka
Szarlotka

 

Domowa szarlotka…mniam…moje ulubione ciasto. Ale musi by słodka z dobrze dosłodzonymi, ugotowanymi jabłkami. Musi być złota i pięknie pachnieć 🙂 Nie za cienka nie za gruba, taka w sam raz 😉 No tak, dużo wymagań, ale przepis jest bardzo łatwy. Zapraszam do wypróbowania.

Przepis na domową szarlotkę:

4 szklanki mąki pszennej

1 kostka masła lub margaryny

3 łyżki śmietany

3 łyżki cukru do ciasta

4 – 5 łyżek cukru do musu jabłkowego

1-2 łyżki cukru do piany z białek

4 jajka

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 – 2 kg jabłek, najlepsze są kwaśne i twarde

2 łyżeczki cynamonu

Zaczynam od jabłkowego musu. Obieram jabłka i kroję na drobne kawałki. W dużym garnku gotuję pokrojone jabłka z cynamonem i 4 – 5 łyżkami cukru. Jak jabłka zmiękną i utworzy się mus z kawałeczkami jabłek odstawiam do wystudzenia. Oczywiście w międzyczasie próbuję kilka razy czy na pewno jest wystarczająco słodkie i czy nie trzeba doda więcej cynamonu 😉  Doprawiamy według uznania.

IMG_2684

Zaczynam przygotowywać ciasto. Mąkę przesiewam do dużej miski. Dodaję masło / margarynę i kroję nożem na bardzo drobne kawałeczki. Następnie dodaję śmietanę, cukier oraz 1 całe jajko i 3 żółtka. Pozostałe 3 białka wlewam do wysokiego naczynia.

Ciasto zagniatam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeżeli ciasto wydaje się za suche można dodać jeszcze trochę śmietany. Zagniecione ciasto dzielę na dwie części – 1/3:2/3 i wkładam do lodówki na 1,5 – 2 godziny.

IMG_2705

Przygotowuję formę do pieczenia smarując ją margaryną i posypując tartą bułką lub wykładam spód papierem. Ciasto wyjmuję  z lodówki i ścieram na tarce na grubych oczkach większą cześć tworząc spód ciasta. Starte wiórki dociskam lekko palcami do formy. Na wierzchu układam mus jabłkowy, który do tego czasu zdążył wystygnąć.

Następnie ubijam pianę z białek. Jak już będzie sztywna dodaję cukier i nadal miksuję. Ubitą, słodką pianę rozkładam na jabłkach. Na wierzch ścieram na tarce (na dużych oczkach) drugą, mniejszą część ciasta. Wszystko już jest gotowe J

IMG_2710

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piekę 45 do 50 minut.

Jak ciasto jest złote to znaczy, że szarlotka gotowa 🙂

Szarlotkę można podać samą, można z bitą śmietanką, można też z kulką śmietankowych lodów. Pyszne 🙂

Smacznego!

IMG_2738

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s