Bruschetta

Bruschetta
Bruschetta

 I naszła mnie ochota na coś do zjedzenia. Oczywiście wieczorem i do sklepu daleko 😉 Ale mam bułeczki, pomidorki cherry i awokado! Super szybko mogę przygotować włoską przekąskę, która w moim domu świetnie się sprawdza. Bruschetta, chrupiące, podpiekane bułeczki z rożnymi pastami na wierzchu. Podstawową i najbardziej znaną jest ta z pomidorów. Oczywiście dodaję to i tamto żeby podkręcić smak do mojego podniebienia 🙂 No i awokado, które uwielbiam z czosnkiem i sokiem z limonki lub cytryny. Też świetnie pasuje jako pasta na zimno do bruschetty. Biorę się wiec do pracy bo muszę szybko coś przekąsić. Poniżej efekty 🙂

Przepis na bruschetta:

Dobra bagietka (ja używam bułek własnego wypieku)

Pomidorowa pasta:

250 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki (są słodsze od „zwykłych” pomidorów)

½ drobno pokrojonej cebuli

1 ząbek czosnku starty lub drobno posiekany

8 – 10 oliwek zielonych drobno pokrojonych

Szczypta soli

Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Szczypta cukru

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamico

1 kulka sera mozzarella lub 100 g startego sera mozzarella

Awokado:

1 miękkie awokado pokrojone w drobną kostkę

¼ cebuli pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku startego lub drobno pokrojonego

3 – 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w kostkę

Sok z cytryny do smaku

Na początku przygotowuję pomidory na bruschettę. Kroję pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Wrzucam do miseczki razem z pokrojoną drobno cebulą, startym lub posiekanym czosnkiem i oliwkami. Dodaję do smaku sól, świeżo mielony pieprz, cukier, oliwę z oliwek i ocet balsamino. Wszystko razem mieszam i wkładam do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Następnie przygotowuję pastę z awokado. Drobno pokrojone, miękkie awokadu wrzucam do miski razem z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem i pomidorkami. Doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Wszystko razem mieszam i również wkładam do lodówki aby składniki się połączyły.

IMG_2842

Kroję bagietkę ukośnie w kromki. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę aż się zarumienią z obu stron.

Wyjmuję z piekarnika upieczone kromki bagietki i na cześć z nich nakładam pomidorową mieszankę. Na wierzch rozkładam porwaną w kawałeczki lub tartą mozzarellę. Wkładam do piekarnika na kolejne 2-3 minuty i piekę w 150 stopniach C.

Na pozostałe przypieczone bułeczki nakładam wyjętą z lodówki pastę z awokado i już są gotowe do jedzenia 🙂

Takie Bruschetty mogą być pyszną przekąską i kolacją.

Smacznego!

IMG_2848 IMG_2844

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s