Lekki pieprzny gulasz z indyczego udźca

Lekki pieprzny gulasz z indyczego udźca
Lekki pieprzny gulasz z indyczego udźca

Mięso z indyka jest zdrowe i mało kaloryczne. Okazuje się, że również bardzo smaczne. Dzisiaj miałam ochotę na mięso w sosie z warzywami. Jest bardzo sycące i bardzo smaczne. Ostatnio kupiłam mięso z udźca indyka. Mięso nie jest suche i ma ładny czerwony kolor. Super do smażenia i do gotowania. Moim zdaniem smaczniejsze niż pierś z indyka. Zrobiłam z niego gulasz z warzywami z dużą ilością zgniecionego pieprzu.

Przepis na lekki pieprzny gulasz z indyczego udźca:

0,7 kg udźca z indyka pokrojonego kawałki 1,5 cm na 1,5 cm

2 łyżki oleju do smażenia

4 cebule

8 – 10 dużych pieczarek

2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce

3 średnie papryki (2 zielone, 1 czerwona dla koloru)

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

½ łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu

Kroję indyka w kawałki 1,5 cm na 1,5 cm. W dużym garnku na jednej, rozgrzanej łyżce oleju podsmażam ok. 1 min starty czosnek. Następnie wrzucam pokrojonego indyka, mieszam z czosnkiem i smażę. Dodaję sól, mielony pieprz, mieloną kolendrę i dalej smażę aż powstały w międzyczasie sos wyparuje.

IMG_2910

Podsmażone mięso wyjmuję z garnka na talerz. Do garnka wlewam 1 łyżkę oleju na którym podsmażam pokrojoną w drobne kawałki cebulę. Jak w cebuli „olej się kończy” dolewam wody. Chcę aby cebula się zeszkliła, ale nie chcę dodawać więcej oleju. Jak cebula jest już zeszklona dodaję podsmażone mięso i zalewam szklaną wody, tak żeby woda przykryła mięso i cebulę. Gotuję około 30 min, aż mięso zmięknie w międzyczasie mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki. Gotuję około 15 min, aż pieczarki będą miękkie i dodaję pokrojone w kawałki papryki oraz 2 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu.

IMG_2943

Kulki pieprzu rozgniatam na desce płaską częścią noża. Z papryką i pieprzem gotuję około 10 – 15 minut.

Po ugotowaniu doprawiam solą, jeżeli to konieczne.

Danie jest już gotowe!

Mój mąż je ten gulasz z pieczywem, ja też lubię ale dobry jest również z kuskusem lub sam.

Smacznego!

IMG_2953

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s