Taco z mielonym mięsem wołowym

Taco z mielonym mięsem wołowym
Taco z mielonym mięsem wołowym

Pikantne meksykańskie potrawy to jedne z moich ulubionych. Uwielbiam zapach przypraw, którymi doprawiam meksykańskie taco. Wykonanie jest bardzo łatwe. Ja lubię duuużo dodatków i duuużo różnych smaków. Do zrobienia taco potrzebnych jest kilka standardowych dla kuchni meksykańskiej przypraw, które zawsze mam w domu. Podobne przyprawy stosuje się w kuchni orientalnej tylko w innych mieszankach. Kuchnię orientalną uwielbiam, dlatego wszystkie składniki muszę mieć w domu.

Przepis na taco z mielonym mięsem wołowym (12-15 sztuk):

12 – 15 muszelek do taco

500 g mielonego mięsa wolowego

1 puszka czerwonej fasoli z zalewą, może być ostra zalewa

1 jalapeno lub 10 plasterków z zalewy

1 łyżka oleju

Przyprawy do mięsa:

1 łyżeczka chili w proszku

¼ łyżeczki płatków chili

½ łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki cebuli w proszku

½ łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku

½ łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

Dodatki:

3 pomidory

1 awokado

½ cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z limonki

Gęsta śmietana

Salsa słodko – pikantna

4 – 5 liści sałaty lodowej pokrojonej w paseczki

150 g sera cheddar

Wszystkie przyprawy do mięsa mieszam ze sobą w miseczce. Taką mieszankę można przygotować wcześniej i trzymać w słoiczku (oczywiście używając wielokrotności podanych wyżej ilości). Stoi sobie i czeka, a ja mogę jej użyć kiedy potrzebuję 🙂

IMG_3187

Na rozgrzanej łyżce oleju smażę mięso. Dość często je mieszam. Jak mięso wstępnie się podsmaży dodaję połowę przygotowanych wcześniej przypraw i pół szklanki wody, żeby smak mięsa połączył się z przyprawami. Po około 5 min dodaję puszkę czerwonej fasoli razem z sosem oraz pokrojone w kawałki jalapeno. Wsypuję resztę przypraw i przykrywam pokrywką. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 20 – 30 min w międzyczasie mieszając. Jeżeli mięso zaczyna przywierać dodaję po trochu wodę. Po tym czasie mięso powinno być gotowe, można jeszcze doprawić solą jeżeli jest taka konieczność.

IMG_3035

W czasie jak mięso się smaży przygotowuję dodatki. Do jednej miseczki wrzucam pokrojoną w paseczki sałatę lodową. Do drugiej wrzucam pokrojony w kostkę miąższ z 2 pomidorów. Do kolejnej miseczki przekładam kilka łyżek gęstej śmietany. Dodatkowo robię pastę z awokado.

IMG_3042

Kroję w drobną kosteczkę awokado, 1 pomidora, ½ cebuli i ścieram na drobnej tarce lub przeciskam przez praskę 1 ząbek czosnku. Wszystkie te 4 składniki razem mieszam i dodaję jeszcze 1 łyżeczkę soku z limonki. Pasta z awokado jest gotowa.

Jeżeli mam w domu słodko – pikantną salsę też przekładam kilka łyżek do miseczki. Na koniec ścieram na drobnych oczkach tarki ser cheddar.

IMG_3083

Wszystko jest już gotowe. Taco w domu przygotowuję na bieżąco. Wszystkie składniki, łącznie z gorącym mięsem ustawiam na stole. Do muszelki taco wkładam trochę pasty awokado, kilka łyżeczek gorącego mięsa. Na wierzch odrobinę startego sera, sałatę, pokrojone pomidorki, śmietanę i salsę. Mniam…już mogę jeść.

Smacznego!

IMG_3087 IMG_3096 IMG_3106

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s