Falafel

Falafel
Falafel

Wegetariańskie kuleczki z ciecierzycy o orientalnym smaku. Najlepsze z pitą lub innym orientalnym pieczywem. Dodaję sosy, trochę sałaty i pomidora. Na zimno, na ciepło. Zawsze dobre i co ważne, bardzo łatwe do zrobienia.

Przepis na falafel:

¾ kg ciecierzycy

1 ½ łyżeczki soli

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki kminu rzymskiego

Szczypta chili

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mąki

Sok z 1/3 cytryny

1 pęczek pietruszki

1 jajko

Olej do smażenia

Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na noc. Wody musi by co najmniej 2 razy więcej niż ciecierzycy.

IMG_3173

Następnego dnia, namoczoną już ciecierzycę miksuję blenderem. Po zmiksowaniu dodaję przyprawy – sól, kolendrę, kmin rzymski, chili, proszek do pieczenia, mąkę, sok z cytryny i listki pietruszki z całego pęczka. Wszystko razem miksuję na masę. Na koniec dodaję jako i mieszam dokładnie. Jeżeli masa nie jest zwięzła można dodać jeszcze trochę mąki aż konsystencja będzie odpowiednia i da się uformować kulki.

IMG_3193

Można już rozgrzać olej. Z masy formuję kuleczki o średnicy około 3 cm i rozkładam na gorący olej.

IMG_3194

Smażę aż będą złote. Usmażone rozkładam na papierowym ręczniku żeby odsączyć tłuszcz.

U mnie już zjedzone.

Smacznego!

IMG_3217 IMG_3220

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s