Wątróbka drobiowa z malinowym sosem

Wątróbka drobiowa z malinowym sosem
Wątróbka drobiowa z malinowym sosem

Ja lubię wątróbkę. Jest zdrowa i ma dużo białka. Lubię tylko mocno wysmażoną. Pyszna ze smażoną cebulką ale strasznie tłusta. Kiedyś w restauracji jadłam wątróbkę drobiową z malinowym sosem, boska była. Dlatego teraz raz w tygodniu przyrządzam sobie moją wersję na kolację. Bardzo lubię.

Przepis na moją wątróbkę z malinowym sosem:

0,4 kg wątróbki drobiowej

1/3 sałaty lodowej lub rzymskiej

3 łyżki oliwy

3 łyżeczki soku malinowego

3 łyżeczki białego octu winnego

Szczypta soli

Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Mąka do obtoczenia wątróbki

Olej do smażenia

Oczyszczam wątróbki. Rozgrzewam olej. Wątróbki obtaczam w mące i rozkładam na rozgrzanym oleju, lekko solę. Jak będą dobrze wysmażone zdejmuję do wystygnięcia.

W międzyczasie rozkładam na talerzu porwaną w kawałki sałatę i przygotowuję malinowy sos. Do małej miseczki wlewam 3 łyżki oliwy, 3 łyżeczki soku malinowego oraz 3 łyżeczki octu winnego. Dodaję szczyptę soli i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszam.

IMG_3231

Na sałatę rozkładam usmażoną wątróbkę i wszystko polewam sosem. Gotowe, pyszne, polecam 🙂

Smacznego!

IMG_3245

Advertisements

One Comment Add yours

  1. ostrykes says:

    Na tym zdjęciu sałata aż chrupie 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s