Duży talerz kurczaka (Da Pan Ji)

Duży talerz kurczaka (Da Pan Ji)
Duży talerz kurczaka (Da Pan Ji)

Moje nowe, popisowe danie w oryginale zwane Da Pan Ji to duży talerz kurczaka z warzywami i bardzo wyrazistymi azjatyckimi przyprawami. Jadłam to w prawdziwych chińskich knajpach gdzie wszystkie składniki użyte do jego zrobienia są dostępne wszędzie. Okazuje się, że jak dobrze poszukam to u nas też mogę znaleźć wszystko czego potrzebuję. Dobrze, że otwieramy się na nowe smaki i potrzebujemy coraz więcej nowych i egzotycznych składników, a sklepy dostosowują swoją ofertę do tej potrzeby. Dzięki temu mogę gotować w domu pyszne potrawy.

Przepis na duży talerz kurczaka:

1 kg kurczaka z kośćmi

2 świeże papryczki chili pokrojone w plasterki

2 papryki zielone pokrojone w kawałki ok. 2,5 – 2,5 cm

3 pomidory pokrojone w kawałki lub 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie

3 – 4 duże ziemniaki

4 – 5 łyżek oleju do smażenia

2,5 cm świeżego imbiru pokrojonego w plasterki

2 ząbki czosnku startego na tarce na drobnych oczkach

3 pędy grubego szczypioru pokrojone

1 łyżka Mix przypraw Xinjiang

1 łyżka pieprzu syczuańskiego

3 anyżowe gwiazdki

1 owoc kardamonu

3 łyżki wina ryżowego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka cukru

400 ml wody

Kurczaka trzeba posiekać tasakiem na kawałki wielkości około 2,5 – 2,5 cm. Ja użyłam ostatnio skrzydełka i podudzia, dość łatwo się je sieka. Olej rozgrzewam w woku.  Na rozgrzany olej wrzucam przyprawy: pokrojone chili, pokrojony imbir, starty czosnek, przyprawę Xinjiang, pieprz syczuański, gwiazdki anyżu i kardamon. Przyprawy smażę aż zaczną mocno pachnieć. Następnie wrzucam kurczaka i smażę razem aż smaki dobrze się połączą i kurczak zacznie się lekko podsmażać.

IMG_3334

Następnie dodaję wodę, 1 łyżkę cukru oraz sos sojowy i wino ryżowe. Gotuję aż kurczak zmięknie, wtedy dodaję pokrojone w duże kawałki ziemniaki. Gdy ziemniaki już lekko zmiękną dodaję pomidory lub całą puszkę krojonych pomidorów w zalewie – razem z zalewą, pokrojony szczypior i zieloną paprykę i chwilę wszystko razem gotuję

IMG_3345 Danie jest już gotowe. Trzeba je wyłożyć razem z sosem na duży, głębszy talerz. Takie pyszne danie najlepiej jest jeść z ryżem, chlebkiem naan. Można też bez dodatków. W oryginalnej wersji na całe danie wykłada się grube wstążki ugotowanego makaronu i wszystko razem miesza … wow! Uwaga, bo jest pikantne! Pachnie idealnie 🙂

Smacznego!

IMG_3353 IMG_3356

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Thank you very much, my lovely wife

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s