Mix przypraw Xinjiang

Mix przypraw Xinjiang
Mix przypraw Xinjiang

Mix przypraw Xinjiang, przyprawa konieczna do potraw ujgurskich. Wszystkie jej składniki można kupić w polskich sklepach, tych specjalnych z orientalną żywnością, a nawet u mnie na bazarku jest tak duży wybór przypraw, że można znaleźć wszystkie potrzebne składniki 🙂

 

Przepis na mix przypraw Xinjiang:

30 g nasion kminu rzymskiego

1 łyżka płatków chili

1 łyżka czarnego pieprzu

½ łyżki kulek pieprzu syczuańskiego

½ łyżki granulowanego imbiru

½ łyżki granulowanego czosnku

¾ łyżeczki chili

¾ łyżeczki soli

IMG_3293

Prażę pieprz syczuański na suchej patelni, aż zacznie mocno pachnieć. Zdejmuję do moździerza. Prażę nasiona kminu rzymskiego, aż zrobią się lekko brązowe.

IMG_3301

Przekładam do moździerza. W moździerzu rozcieram pieprz syczuański, ziarna kminu rzymskiego, płatki chili i pieprz do momentu aż będą jak drobny puder. Następnie mieszam z pozostałymi składnikami – imbirem, czosnkiem, chili i solą.

Przyprawa gotowa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s