Wiosenne ziemniaki (tu dou si)

Wiosenne ziemniaki (tu dou si)
Wiosenne ziemniaki (tu dou si)

Fajny azjatycki, chrupiący ziemniak. Podawany na ciepło. Jadłam w wersji łagodnej i pikantnej. Jedna i druga wersja jest bardzo dobra. Oczywiście ja wybieram ostre. Szybkie, lekkie danie. W Polsce zwane wiosennymi ziemiankami, oryginalna nazwa tego dania to tu dou si. Doskonale komponują się z innymi warzywnymi lub mięsnymi daniami azjatyckimi. U mnie taka obiadowa uczta składa się z 4 – 5 dań.

Przepis na wiosenne ziemniaki (tu dou si);

3 ziemniaki

Kilka piórek zielonej papryki

1,5 cm korzenia imbiru drobno posiekanego

½ papryczki chili

4 łyżki białego octu winnego

Sól do smaku

4 łyżki oleju do smażenia

Ziemniaki kroję w cienkie pałeczki (jak zapałki).

IMG_3276

Wrzucam do wody, żeby skrobia się wypłukała. Paprykę kroję w cienkie piórka. W woku rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam drobno posiekany imbir i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Chwilę smażę, aż zacznie ładnie pachnieć (około 30 s). Następnie wrzucam odsączone z wody ziemniaki, paprykę, wlewam biały ocet winny i smażę razem około 2 minut cały czas mieszając.

IMG_3365

Ziemniaki nie mogą się przysmażyć, muszą być lekko chrupiące. Na koniec dodaje sól do smaku i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. I zrobione! Gotowe danie przekładam na talerz. Najłatwiej jest je jeść pałeczkami.

Smacznego!

IMG_3378

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s