Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku. Pomidorowo – cebulowa wersja świątecznego śledzika. Bardzo smaczny, lekko kwaśny i lekko słodki. Wyróżnia się wśród innych majonezowych potraw świątecznych. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Łatwy i szybki do zrobienia 🙂

Przepis na śledzia po kaszubsku:

250g filetów śledziowych

4 średniej wielkości cebule

5 łyżek koncentratu pomidorowego

4 kulki pieprzu

3 kulki ziela angielskiego

2 listki laurowe

Olej do smażenia

Sól

Pieprz

Cukier

Śledzia moczę w wodzie aż straci swój słony smak, około 3 godzin. Po tym czasie dokładnie odsączam śledzia na sitku i kroję w mniejsze kawałki.

IMG_3525

Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju z kulkami pieprzu, zielem angielskim i liściem laurowym.

IMG_3542

Jak cebula się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy i razem przesmażam. Od czasu do czasu dodaję trochę wody aby rozprowadzić sos. Na koniec smażenia dodaje do smaku sól, pieprz i cukier.

IMG_3544

Pozostawiam sos do wystygnięcia. Jak już jest zimny układam w pudelku warstwami ze śledziem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby smaki się wymieszały.

Smacznego!

IMG_3612

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s