Śledź w sosie śmietanowo-majonezowym

Śledź w sosie śmietanowo-majonezowym
Śledź w sosie śmietanowo-majonezowym

Nieodłączna, świąteczna potrawa – śledź. Jest dużo sposobów na jego przygotowanie. Większość z nich bardzo lubię. Tym razem zrobiłam śledzia w sosie majonezowo-śmietanowym. Ma wyrazisty smak, ponieważ zakwaszam go dużą ilością dodatków. U mnie w domu wszystkim smakuje 🙂

Przepis na śledzia w sosie majonezowo-śmietanowym:

250 g filetów śledziowych

1 cebula

1 mały słoiczek grzybków w occie

4 ogórki kiszone

4 czubate łyżki gęstej śmietany

4 czubate łyżki majonezu

Sól

Pieprz

Cukier

1 łyżeczka białego octu winnego

Filety śledziowe moczę w wodzie przez około 3 godziny, aby straciły swój słony smak. Czasami trzeba je zostawić w wodzie dłużej. Po tym czasie śledzia odsączam na sitku i kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki kiszone i grzybki kroję w drobną kostkę.

IMG_3533

Śmietanę, majonez i łyżeczkę białego octu winnego mieszam razem, aż dobrze się połączą. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Dodaję pokrojone w kostkę cebulę, ogórka kiszonego oraz grzybki i wszystko razem dokładnie mieszam.

IMG_3552

Na koniec dodaję pokrojonego śledzia. Przekładam do pudelka i odstawiam do lodówki na kilka godzin aby smaki dobrze się połączyły. Bardzo smaczny śledź na świąteczne przyjęcia.

Smacznego!

IMG_3598

Advertisements

One Comment Add yours

  1. proste i niesamowicie pyszne danie

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s