Kurczak po afrykańsku

Kurczak po afrykańsku
Kurczak po afrykańsku

Danie o bardzo wyrazistym smaku i pięknym kolorze. Cudownie pikantne. Najważniejsze to że jest dietetyczne, chyba, że zjemy je z chlebkiem. Gotuję je na dwa dni. Drugiego dnia jest nawet smaczniejsze, ale niestety się kończy…

Przepis na kurczaka po afrykańsku:

5 podudzi z kurczaka bez skóry

5 udźców z kurczaka bez skóry

4 papryki – najlepiej czerwone

2 świeże papryczki chili z pestkami

2 cebule pokrojone w piórka

4 łyżki mielonej kolendry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sól

2 łyżki oleju

woda

Kurczaka dokładnie oczyszczam ze skóry i z tłuszczu. Wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję połowę mielonej kolendry i gotuję około 15 min.

IMG_2773

W międzyczasie kroję cebulę w piórka. Po 15 minutach dodaję do gotującego się kurczaka cebulę, pozostałą ilość mielonej kolendry, sól do smaku i zalewam wodą żeby wszystko przykryć. Gotuję aż kurczak dobrze zmięknie. W tym czasie blenduję oczyszczoną paprykę z papryczkami chili i olejem. Lepiej jest podzielić blendowanie na dwa razy. Na jeden raz może być za dużo składników.

IMG_2788

Kiedy kurczak jest już miękki dodaję zmiksowaną paprykę, łyżkę koncentratu pomidorowego i gotuję aż smaki dobrze się połączą, około 10 min. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku solą. Pyszny obiad 🙂 Polecam!

Smacznego!

DSC_0135

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s