Chap Chae

Chap Chae
Chap Chae

Chap chae jest dla mnie koniecznym daniem w koreańskiej uczcie. Przezroczysty makaron azjatycki z warzywami i mięsem. Moim zdaniem najlepiej użyć koreańskiego makaronu ze słodkich ziemniaków, jest trochę grubszy od oferowanego w sklepach sojowego. Dzisiaj przepis z karkówką, ale można dodać każdy inny rodzaj mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaka. Świetnie smakuje z owocami morza. Do tego z owcami morza warto dodać trochę sosu rybnego i ostrygowego. Pyszności…uwielbiam…

Przepis na chap chae:

150 g koreańskiego makaronu ze słodkich ziemniaków

kilka cieniutkich plasterków karkówki

1 marchewka pokrojona w zapałki

1 cebula pokrojona w piórka

5 – 6 małych pieczarek pokrojonych w plasterki

¼ kapusty pekińskiej pokrojonej w paski

2 grube szczypiory pokrojone na długość 4 cm

1 jajko

Olej sezamowy

Sos sojowy

Makaron moczę w ciepłej wodzie około 20 – 30 min.

IMG_4118

Następnie odsączam, tnę nożyczkami żeby był krótszy i wrzucam na gotującą się wodę i gotuję około 5 min, aż będzie miękki. Dobrze odsączam i przekładam do dużej miski. Wlewam do makaronu 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i dobrze mieszam. Próbuję czy jest wystarczająco słone. Jeżeli potrzeba dodaję jeszcze trochę sosu sojowego. Jajko ubijam i smażę cienki omlet, a następnie kroję go w cienkie paski o długości około 4 cm. W międzyczasie smażę wszystkie składniki osobno. Do smażenia mięsa dodaję 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Po podsmażeniu zdejmuję z patelni wrzucam do miski z makaronem. Tak samo postępuję z pokrojoną w paski marchewką, potem pokrojoną cebulą, pieczarkami, a na koniec smażę pokrojoną kapustę pekińską razem ze szczypiorem. Każdą z tych porcji smażę krótko, aż składniki lekko zmiękną ale ciągle będą chrupiące. Wszystkie składniki po usmażeniu kolejno wrzucam do miski z makaronem.

IMG_4145

Na koniec wszystko razem mieszam. Jeszcze raz próbuję i w razie potrzeby dodaję sos sojowy i olej sezamowy. Przekładam na talerz, a na wierzch rozkładam pokrojonego w paski omleta. Polecam!

Smacznego!

IMG_4171

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s