Cynamonowe bułeczki

on
Cynamonowe bułeczki
Cynamonowe bułeczki

Cynamonowe bułeczki zawsze zamawiam w kawiarni do dużego Americano. Jesienno zimowy smakołyk. Zawsze chciałam je zrobić sama i wreszcie się udało. Ten cudowny przepis znalazłam na blogu Gry Kuchenne. Zmieniłam tylko ilość drożdży. Reszta składników idealnie się komponuje. Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabia. Jest mięciutkie i bardzo plastyczne. Nie klei się, nie jest ciężkie. W tym przypadku, pieczenie to sama przyjemność. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu dlatego bardzo polecam na weekendowe słodkości.

Przepis na cynamonowe bułeczki:

Ciasto:

700 g mąki typ 450

70 g cukru

14 g drożdży instant

400 ml mleka

100 g masła

½ łyżeczki soli

1 jajko

Wypełnienie:

100 g masła

100 g cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek

Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier drożdże instant i sól. Wszystko razem dokładnie mieszam. W garnuszku rozpuszczam 100 g masła, do tego dodaję mleko oraz jajko i mieszam. Masło jest gorące ale zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Konsystencja będzie trochę grudkowata, ale nie ma to znaczenia. Rozpuszczone masło z mlekiem i jajkiem dodaję do mąki i reszty suchych składników. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam w misce. Jak składniki ładnie się połączą wyjmuję z miski i wyrabiam na blacie aż będzie gładkie i sprężyste. Można podsypać odrobinę mąki jeżeli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto dzielę na 2 części i wkładam do miski do wyrośnięcia na około 30 min. Przykrywam ściereczką.

IMG_4243

W tym czasie przygotowuje cynamonowe wypełnienie. W garnuszku roztapiam 100 g masła. Do roztopionego masła dodaję cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszam kilka minut i odstawiam do wystygnięcia żeby stężało. Połówkę ciasta rozwałkowuję na duży prostokąt na grubość około 4 mm. Na ciasto rozsmarowuję cieniutko połowę wypełnienia zostawiając około 4 – 5 cm z jednej strony.

IMG_4270

Ciasto zwijam zaczynając od dłuższego brzegu jak roladę. Brzeg bez wypełnienia smaruję roztrzepanym jajkiem i zaklejam. Roladę kroję na plastry grubości około 2 cm.

IMG_4254

Lekko rozpłaszczam i rozkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po około 10 bułeczek. Przed pieczeniem bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem.

IMG_4263

Bułeczki w czasie pieczenia trochę urosną i trzeba im zostawić miejsce. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 12 – 13 min. U mnie wychodzą 4 blachy i każdą piekę osobno. Ciężko wytrzymać te kilka minut kiedy stygną, żeby nie spróbować 🙂 Cudowne! U mnie wszystkim smakują. Polecam!

Smacznego!

IMG_4289

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Edyta says:

    Wyglądają pięknie, chyba sama spróbuję takie zrobić. Idealne do kawy lub herbaty 🙂

    Like

    1. jemto says:

      Koniecznie 🙂 Bardzo łatwo je zrobić i są pyszne 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s