Ujgurski pilaf

Ujgurski pilaf
Ujgurski pilaf

Ujgurski pilaf jest świetną alternatywą dla azjatyckich ryżów z warzywami i jajkiem. Doskonale pasuje jako dodatek do innych dań pochodzących z Xinjiangu. Ryż jest delikatny i nieostry dlatego łagodzi pikantny smak pozostałych ujgurskich potraw.

Przepis na ujgurski pilaf:

40 dag mięsa wołowego

2 szklanki ryżu (nie ugotowanego)

2 średnie marchewki pokrojone w zapałki

1 cebula pokrojona w piórka

1 l wody

Garść rodzynek

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki cukru

Sól

70 ml oleju do smażenia

Marchewkę kroję w zapałki, cebulę w piórka i przygotowuję pozostałe składniki.

IMG_3283

Olej rozgrzewam w woku. Mięso kroję w słupki 2,5 cm x 0,5 cm x 0,5 cm. Następnie smażę mięso często mieszając, aż będzie złote. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i smażę razem z mięsem aż cebula się zeszkli. Wtedy do woka wrzucam pokrojoną w zapałki marchewkę i dokładnie mieszam. Marchewka zmniejszy swoją objętość w trakcie smażenia.

IMG_3313

Dodaję sól do smaku i wodę. Jak woda się zagotuję dodaję czosnek pokrojony w plasterki, cukier i kmin rzymski. Całość gotuję na małym ogniu około 15 min. Po tym czasie zwiększam ogień, na wierzchu rozsypuję ryż i gotuję. Ryżu nie mieszam z resztą składników. Jak woda już nie przykrywa ryżu wtedy wciskam go w środek. Na wierzchu rozsypuję rodzynki, przykrywam wok i gotuję na wolnym ogniu około 30 min. W międzyczasie sprawdzam czy składniki się nie przypalają wciskając pałeczki i wpuszczając do środka powietrze. Po około 30 min mieszam wszystkie składniki razem. Sprawdzam czy ryż jest miękki i czy danie jest wystarczająco słone. Ewentualnie doprawiam solą do smaku. Ryż jest łagodny dlatego dobrze komponuje się z innymi, bardzo ostrymi daniami jak np.: Da Pan Ji.

Smacznego!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s