Karkówka w grzybach

on
Karkówka w grzybach
Karkówka w grzybach

Schab karkowy można przygotować na bardzo wiele sposobów. Ja najbardziej lubię karkówkę w sosie. Mięso robi się bardzo miękkie i świetnie przyjmuję smak sosów. Nie ciągnie się, nie jest suche, tłuszczyk się wytapia, wręcz idealne. Jak dodam do sosu grzyby to już nic nie może lepiej smakować. Uwielbiam grzyby, jesienią mam świeże, prosto z lasu, w pozostałych sezonach korzystam z tych zamrożonych jesienią.

Przepis na karkówkę w grzybach:

5 kotletów z karkówki

5 średnich cebul

5 – 6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

6 ziaren pieprzu

½ łyżeczki lubczyku

250 g grzybów (mogą być mrożone)

Sól

Pieprz mielony

5 łyżeczek masła

Margaryna

Woda

Na dużej patelni rozpuszczam margarynę. Na rozgrzanej margarynie rozkładam karkówkę. Na każdy kawałek mięsa kładę 1 łyżeczkę masła i smażę aż się przyrumieni, wtedy solę karkówkę i obracam na drugą stronę.

DSC_0391

Kiedy jest rumiana z obu stron dodaję wodę tak aby przykryła karkówkę i wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i pieprz. Duszę pod przykryciem około 30 min. W tym czasie kroję cebulę w piórka. Kiedy mięso zaczyna się robić miękkie dodaję pokrojoną cebulę. Jeżeli w między czasie woda wyparuję, trzeba trochę dolać. Z cebulą duszę karkówkę około 15 min, następnie dodaję grzyby. Duszę jeszcze kilkanaście minut i na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku. Karkówka jest już gotowa. Pyszna! Można ją podawać z ziemniakami pod każdą postacią. Ja najbardziej lubię ze smażonymi krążkami ziemniaków lub pieczonymi ziemniakami. Do tego buraczki albo surówka z kapusty. Pycha!

Smacznego!

DSC_0410

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s