Mapo Tofu (Mapo Doufu)

on
Mapo Tofu (Mapo Doufu)
Mapo Tofu (Mapo Doufu)

Mapo Tofu to dość pikantna potrawa chińska o ciekawym, wyrazistym smaku. Jeżeli ktoś lubi azjatyckie, wyjątkowe smaki i raz spróbuje tego dania zakocha się w nim. Tak było ze mną 🙂 Mogłabym je jeść codziennie. W domu mam dużo azjatyckich przypraw i sosów dlatego nie mam problemu z przygotowaniem potraw chińskich. To danie może wygląda na skomplikowane ale wystarczy tylko zebrać wszystkie składniki, a najtrudniejszy etap będzie za nami. Potem już tylko gotowanie, które jest samą przyjemnością. Mapo tofu jadłam wiele razy, również w oryginale, ale ugotować w domu to inna sprawa. Mam dużo przepisów na to danie, w zasadzie wszystkie sprowadzają się do jednego, tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych kulinarnych kanałów youtube: Cooking with Dog. Polecam!

Przepis na mapo tofu (Mapo Doufu):

1 kostka tofu naturalnego (300g)

100g mielonej wieprzowiny

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżka posiekanego imbiru

2 ½ łyżki pasty sojowej (soy bean paste)

1 łyżeczka pikantnej pasty chili

2 łyżki wina ryżowego

150ml wywaru z kurczaka

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego light

1 dymka lub 2 grube szczypiory pokrojone na długość ok. 1 cm

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

4 łyżeczki wody

Tofu owijam w papierowy ręcznik żeby odsączyć dobrze wodę. Pozostawiam tak na kilkanaście minut. Następnie kroję tofu w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Na rozgrzany olej sezamowy wrzucam mięso mielone i mieszając rozdzielam na kawałeczki. Kiedy mięso jest już delikatnie podsmażone, dodaję posiekany czosnek i imbir. Wszystko razem smażę, aż zacznie ładnie pachnieć. Wtedy mięso przesuwam na bok i dodaję pastę sojową oraz pikantną pastę chili. Mieszam wszystko, gotuję przez chwilę i dopiero jak zaczną się gotować łączę razem z mięsem. Następnie dodaję 1 łyżkę wina ryżowego i chwilę razem smażę cały czas mieszając. Następnie dodaję wywar z kurczaka, sos sojowy i jeszcze jedną łyżkę wina ryżowego. Do tego wrzucam pokrojone tofu i gotuję razem delikatnie mieszając. Kiedy tofu wchłonie cześć sosu i nabierze lekko czerwonego koloru dodaję pokrojony szczypior i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 4 łyżeczkach wody. Jeszcze raz mieszam i doprowadzam do wrzenia. To pyszne danie jest już gotowe.

Smacznego!

DSC_0616

Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s