Lekka sałatka blue z gruszką i kurczakiem

Lekka sałatka blue z gruszką i kurczakiem
Lekka sałatka blue z gruszką i kurczakiem

Wracając do domu wymyślałam jaki ciekawy obiad mogę sobie ugotować. Musi być dietetyczny, smaczny i przede wszystkim sycący. Przeglądałam smakowite zdjęcia na Pinterest i natknęłam się na sałatkę z gruszką i serem blue, z bloga Food Done Light! To mnie zainspirowało do zrobienia czegoś podobnego. Cudowne, musiałam tylko dokupić gruszkę i oczywiście dodać pierś z kurczaka, żeby mój obiad był sycący, a poza tym lubię mięso. Ostro  – słodki dressing nadaje mocnego charakteru tej pysznej sałatce, kurczak łagodzi, a gruszka osładza. Sałatka jest dietetyczna, pyszna i wystarcza za cały obiad. Bardzo polecam!

Przepis na lekką sałatkę blue z gruszką i kurczakiem:

4 garście chrupiącej sałaty

1 garść szpinaku

1 pierś z kurczaka

0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w drobne piórka

1 duża, twarda gruszka

Kawałek sera blue

1 łyżka orzechów włoskich

Gruszkowy sos winegret:

0,5 małej cebuli drobno pokrojonej

1 ząbek czosnku startego na drobnych oczkach

0,5 gruszki drobno pokrojonej

1 łyżka oliwy

1 łyżka wody

2 łyżki białego octu winnego

Sól do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Pierś z kurczaka obsmażam z obu stron na jednej łyżce oliwy. Następnie dolewam po trochu wody i smażę pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Zdejmuję pierś z patelni do ostygnięcia, a następnie kroję w drobne plasterki. W między czasie przygotowuję gruszkowy sos winegret. Do blendera wrzucam drobno pokrojoną cebulę, straty czosnek, drobno pokrojoną gruszkę i wlewam oliwę, wodę i biały ocet winny. Dodaję sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Wszystko razem dokładnie blenduję na jednolitą masę. Dressing powinien mieć ostro – słodki smak. Gotowy sos wstawiam na kilkanaście minut do lodówki, żeby smaki się połączyły. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Pozostałą połówkę gruszki kroję wzdłuż w cienkie plasterki. Następnie na talerzu rozkładam sałatę i szpinak. Na wierzchu rozsypuję cebulę, kładę pokrojoną w cienkie plasterki pierś z kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki połówkę gruszki. Posypuję uprażonymi orzechami, kruszę ser blue i wszystko polewam delikatnie gruszkowym sosem winegret. Pycha!

Smacznego!

DSC_0056

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s