Pasta Laksa

Pasta Laksa
Pasta Laksa

Do przygotowania malezyjskiej Laksy potrzebna jest specjalna pasta. Taka mieszanka przypraw, która da najważniejszy smak tej potrawie. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale znacznie lepiej jest zrobić ją samemu. Ja przygotowuję pastę sama, ale jak już kiedyś wspominałam mam zawsze w domu dużo składników charakterystycznych dla kuchni orientalnej, oczywiście wszystkie te składniki można kupić w naszych sklepach.

Przepis na pastę Laksa:

1 łyżeczka kolendry w proszku

0,5 łyżeczki papryki słodkiej

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

0,5 łyżeczki kurkumy

6 suszonych papryczek chili

1 czerwona cebula drobno posiekana

2 trawy cytrynowe drobno posiekane

3 cm galangala drobno posiekanego

5 orzeszków nerkowca

2 ząbki czosnku drobno posiekane

2 łyżeczki pasty krewetkowej

3 łyżki oleju orzechowego

Suszone papryczki chili zalewam wrzącą wodą i odstawiam na kilka minut aż zmiękną. Na małej patelni bez oleju podgrzewam przez 1-2 min kolendrę, paprykę słodką, kmin rzymski i kurkumę. Często mieszam, żeby przyprawy się nie przypaliły. Kiedy już  mocno pachną zdejmuję je z gazu i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wrzucam do blendera wszystkie pozostałe składniki, wystudzone przyprawy i namoczoną papryczkę chili drobno pokrojoną. Wlewam olej orzechowy i wszystko dokładnie blenduję na gładką masę. Pasta ma mocny, specyficzny zapach.

Polecam!

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Krzych says:

    Świete słowa, że domowa najlepsza! Pracuję ostatnio z Malezyjczykami i nasz kucharz sam robi pasty m.in. do Laksy czy Tom Yum i tak jak w Twoim przepisie, bez galangala ani rusz:), podpytywałem go 😀

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s