Smażone muszle z chili

Smażone muszle z chili
Smażone muszle z chili

Ostatnio kupiłam ładne muszle hiszpańskie i musiałam wymyślić co nich ciekawego ugotować. Część na pewno zrobię w pikantnej zupie, ale część chciałam usmażyć. Owoce morza lubię z chili i czosnkiem, dlatego zrobiłam bardzo łatwe muszle z chili.

Przepis na smażone muszle z chili:

0,6 kg świeżych muszli lub już wcześniej podgotowanych

2 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 świeże chili drobno posiekane

1 mała cebulka drobno posiekana

1,5 cm imbiru drobno posiekanego

2 szczypiory pokrojone

125 ml wina ryżowego (można zastąpić białym winem)

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki oleju do smażenia

Świeże muszle dokładnie oczyszczam. Otwarte wyrzucam. Jeżeli kupuję muszle wcześniej podgotowane wszystkie są już otwarte i dobre. Rozgrzewam olej na dużej patelni lub w woku. Wrzucam drobno pokrojony czosnek, chili, imbir i cebulkę. Smażę aż zaczną ładnie pachnieć. Nie mogą się zrobić złote bo będą miały gorzki smak. Następnie wlewam wino ryżowe i sos rybny. Do tego wrzucam wszystkie muszle i mieszam. Przykrywam pokrywką i gotuję całość około 5 min od czasu do czasu mieszam. Na koniec dodaję cały szczypior, wszystko mieszam i wykładam do dużej miski. Pyszne.

Smacznego!

Smażone muszle z chili

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Krzych says:

    Świetny sposób na przemycenie chili dla tych mniej”lubiejących” 🙂 Bagietka do tego, żeby wymaczać w pozostałym sosiku i lunch jak się patrzy!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s