Ryż z ananasem po Tajsku

Ryż z ananasem po Tajsku
Ryż z ananasem po Tajsku

Często zdarza mi się ugotować zbyt dużo ryżu do jakiejś potrawy i znaczna ilość zostaje na następny dzień. Można go wykorzystać do przyrządzenia różnych rodzajów smażonego ryżu. Ryż z ananasem łączy ze sobą słodycz tego owoca z nutką ostrej papryczki chili i bogactwem innych smaków. Przepis pochodzi z Tajlandii, gdzie jest bardzo popularnym daniem.

Przepis na ryż  z ananasem po Tajsku:

1 ananas

2 jajka

3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

½ cebuli

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka curry w proszku lub pasty curry

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 papryczka chili (bez pestek)

½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 cm

2 łyżki prażonych orzechów ziemnych

3 szklanki zimnego ryżu (przygotowany poprzedniego dnia)

ćwiartka piersi z kurczaka pokrojona w małe kawałki

pieprz do smaku

Ostrym nożem odcinam skorupę ananasa z jednej strony. Wycinam ze środka ananasa, dokładnie wydrążam wnętrze skorupy, a wydrążony środek odkładam na bok, będzie później potrzebny. W woku rozgrzewam kropelkę oleju i smażę na nich jajka jak do jajecznicy. Wyjmuję i odkładam na talerz. Rozgrzewam w woku resztę oleju i wrzucam cebulę i czosnek. Smażę chwilę aż wszystko zmięknie. Wrzucam ugotowany zimny ryż podsmażam ok. 3 minut na dużym ogniu. Następnie dodaję sos rybny, sos sojowy, paprykę, chili, mieszam i wszystko smażę kolejne 3 minuty. Na końcu dodaję orzechy ziemne, pokrojone w kostkę ananasa i paprykę, kurczaka i pieprz do smaku. Przykrywam woka pokrywką i wszystko razem gotuję jeszcze ok. 5 minut, dopóki kurczak nie będzie dobry i wszystkie smaki się dobrze nie wymieszają.  Na końcu wrzucam usmażone jajko i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam.

Do wydrążonej skorupy ananasa przekładam przygotowany właśnie ryż i danie jest gotowe do podania. Świetnie smakuje i efektownie wygląda.

Polecam!

Ryż z ananasem po Tajsku

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. ostrykes says:

    Super wygląda 🙂

    Like

  2. Martynowsia says:

    Masz tu fantastyczne przepisy, bede zagladac!
    A tymczasem zapraszam do mnie po wyrozneiie 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s