Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to tradycyjne polskie danie jadane od pokoleń. W zależności od regionu kraju istnieją różne rodzaje tego dania, różniące się składnikami. Najbardziej znane to babka ziemniaczana ze słoniną z województwa podlaskiego (wpisana na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa) oraz jej kurpiowska odmiana zwana rejbak. Ja przygotowałam babkę nie korzystając z przepisów a dodając to co lubię.  Babka ziemniaczana świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, a także następnego dnia, kiedy jest bardziej zwięzła i ładniej się kroi. Według mnie jest doskonałym daniem na przyjęcia, ponieważ można ją przygotować wcześniej i podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na babkę ziemniaczaną:

2,5 kg ziemniaków startych na grubych i drobnych oczkach

2 cebule starte na grubych oczkach

3 jajka

6 łyżek mąki

4 łyżki gęstej śmietany

1,5 łyżki soli

1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

0,5 kg surowego boczku

0,5 kg karkówki

15 cm kiełbasy

2 cebule pokrojone w kostkę

3 średnie ząbki czosnku, drobno pokrojone

garść namoczonych suszonych grzybów

Boczek, karkówkę i kiełbasę kroję w kostkę o boku ok. 1 cm. Smażę każdy ze składników osobno, aż będzie złoty, solę lekko do smaku. Namoczone suszone grzyby drobno szatkuję i smażę razem z pokrojoną w kostkę cebulą oraz czosnkiem, aż się zeszkli. Wszystkie usmażone składniki odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie ścieram ziemniaki na tarce. Część na drobnych oczkach, część na dużych. Cebulę ścieram na dużych oczkach. Z ziemniaków odsączam dokładnie sok. Dodaję mąkę, jajka, śmietanę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję usmażone wcześniej składniki i jeszcze raz mieszam. Wszystko wrzucam do dużej formy do pieczenia wysmarowanej margaryną. Babkę piekę około 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Kiedy jest ładnie złota wyjmuję z piekarnika żeby chwilkę ostygła i zrobiła się bardziej zwięzła. Podaję z ogórkami kiszonymi dla przełamania smaku. Mniam…

Smacznego!

Babka ziemniaczana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s