Truskandy (truskawki landrynkowe)

TrusKandy (truskawki landrynkowe)
TrusKandy (truskawki landrynkowe)

Pierwszy raz spróbowałam tego przysmaku na Placu Ludowym w Szanghaju. W kraju gdzie na każdym chodniku można kupić kawałek ananasa na patyku i popić go świeżym mlekiem kokosowym, truskawki nie należą do najpopularniejszych. Aczkolwiek małe owoce nabite na patyk i otoczone skarmelizowanym roztworem wody i cukru to jedna z najpopularniejszym przekąsek ulicznych współczesnej Azji. Wiem dlaczego. Bo smakują po prostu bosko. Delikatny kwaskowy posmak truskawki złamany landrynkową słodyczą. Niebo w gębie.

Przepis na TrusKandy (truskawki landrynkowe):

kilkanaście truskawek

½ szklanki wody

szklanka cukru

Na cienkie patyki nabijam truskawki. Do garnka wlewam wodę, wrzucam cukier i dokładnie mieszam, aż cukier dokładnie się rozpuści. Doprowadzam roztwór do wrzenia i na bardzo małym ogniu gotuję, aż do momentu, gdy landrynkowa mikstura będzie miała odpowiednią gęstość, aby zastygnąć na truskawce. Można to sprawdzić na przykład poprzez włożeniu do garnka łyżki, wyciągnięcie i szybkie zanurzenie w wodzie. Jeżeli masa na łyżce stwardnieje, oznacza to, że jest już odpowiednia i można zanurzyć w niej truskawki. Zanurzam je i powoli obracam, aby oblepić całą truskawkę. Ustawiam patyczki pionowo (ja powbijałam je w karton po soku), aby masa stężała. Gotowe do schrupania.

Smacznego!

TrusKandy (truskawki landrynkowe)

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Krzych says:

    w Korei duze pudlo pysznych truskawek mozna kupic na targu lub na ulicy juz za 3000 Won, jemy je od lutego:)
    po drodze do domu zdobede troche wykalaczek i wyprobujemy Truskandy(swoja droga swietne slowo 😉

    Like

    1. jemto says:

      W Chinach tez zaczynalismy jesc truskawki w lutym 🙂 Byly tak ladnie czerwone 🙂

      Like

      1. Krzych says:

        Czerwone i smaczne, mimo ze spod folii, nie to co holenderskie sliczne bezsmakowe. Fajnie wygladal taki namiot z odchylonymi drzwiami, w srodku czerwone truskawki, na zewnatrz metr sniegu, w Gangneung bodajze

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s