Ryba w sosie chili

Ryba w sosie chili
Ryba w sosie chili

Ryba w Polsce podawana jest zwykle z frytkami bądź ziemniakami i surówką. Wybór nie jest duży i smak szybko się nudzi, a rybę przecież trzeba jeść bo jest zdrowa. Dlatego musimy się nauczyć innych sposobów jej podawania. Ja preferuję rybę w azjatyckim stylu, a ponieważ lubię też pikantne potrawy postanowiłam przygotować rybę w sosie chili. Oprócz tego, że doskonale smakuje w połączeniu z sosem, to jeszcze na dodatek pięknie wygląda. To danie przygotowuje się bardzo szybko, dlatego polecam spróbować taką wersję.

Przepis na rybę w sosie chili:

1 cała sporej wielkości ryba (ja użyłam pstrąga)

4 papryczki chili bardzo drobno pokrojone

2 grube szczypiory pokrojone w kawałki 0,5 cm

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

1 łyżka wina ryżowego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

3 łyżki białego octu ryżowego

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki białego pieprzu

kawałek marchewki pokrojony w cieniutkie paseczki

kilka listków kolendry (opcjonalnie)

sól

0,5 szklanki oleju do smażenia

Oczyszczoną i osuszoną rybę nacinam z obu stron, następnie dokładnie nacieram ją solą. Na patelni rozgrzewam olej i smażę rybę około 10 min z jednej strony. Dopiero gdy jest złota delikatnie obracam na drugą stronę i również smażę aż będzie złota. Gotową rybę zdejmuję z patelni. Teraz robię sos. Wylewam z patelni cały olej i wlewam 1 łyżkę świeżego oleju. Smażę razem drobno posiekane chili, szczypior, czosnek oraz imbir. Wszystko cały czas mieszam. Należy uważać żeby czosnek nie zrobił się brązowy bo będzie gorzki. Kiedy wszystko pięknie pachnie i wydaje się że odrobinę zmiękło, dodaję wino ryżowe, sos sojowy, sos rybny, biały ocet ryżowy, cukier i biały pieprz. Wszystkie składniki i przyprawy mieszam i jeszcze chwilę smażę. Kiedy sos się zagotuje, zdejmuję z ognia żeby cukier nie stwardniał. Sos jest  już gotowy, więc szybko przelewam go na talerz i kładę na nim rybę. Można ją udekorować po azjatycku, czyli drobno pokrojoną marchewką i kilkoma listkami kolendry. Ryba ma piękne białe mięso, które macza się w wyśmienitym sosie. Danie jest przepyszne, a sam sos obłędny. Polecam!

Smacznego!

Ryba w sosie chili

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Krzych says:

    To sie nazywa prawdziwa kuchnia fusion 🙂
    Swojski pyszny pstrąg z azjatyckim twistem!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s