Gyudon / Tondon

on
Gyudon / Tondon
Gyudon / Tondon

Gyudon (lub jego odmiana z wieprzowiną – Tondon) to moim zdaniem najlepszy sposób przyrządzenia mięsa po japońsku. Danie w smaku jest jednocześnie słodkie i słone, co daje niesamowite połączenie. Podawany najczęściej na ryżu jest jednym z najpopularniejszych japońskich dań. Lubię je też dlatego, że nie jest trudne w przygotowaniu i jego przyrządzenie nie zabiera dużo czasu 🙂

Przepis na Gyudon / Tondon:

250 g zamrożonej karkówki wołowej lub wieprzowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżka zaprawy do ryżu sushi
100 ml wody
1 łyżka pasty miso
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 łyżka imbiru drobno posiekanego
1 szczypior posiekany

Karkówkę wyjmuję z zamrażalnika około 2 godziny przed krojeniem. Kiedy jest jeszcze lekko zamrożona kroję ją w cienkie plasterki. Do gotującej się wody wrzucam mięso i dokładnie rozdzielam wszystkie plasterki. We wrzątku trzymam do czasu aż mięso się zetnie, a następnie wyjmuję łyżką cedzakową. Wlewam do woka sos sojowy, wino ryżowe, zaprawę do ryżu sushi i dodaję cukier. Wszystko razem dobrze mieszam i czekam aż się zagotuje. Wrzucam mięso, dokładnie mieszam z powstałym sosem i chwilę razem gotuję (mikstura nie może wyparować). Wyjmuję mięso i do pozostałego sosu wrzucam cebulę, imbir, pastę miso i wlewam wodę. Dokładnie mieszam i gotuję pod przykryciem około 5 min, aż cebula zmięknie. Dodaję wcześniej przygotowane mięso i wszystkie składniki dokładnie mieszam z sosem. Gotuję jeszcze chwilę aż sos się zredukuje. Wyjmuję do miseczki i posypuję posiekanym szczypiorem. Danie jest słodziutko-słone. Pyszne.

Smacznego!

Gyudon / Tondon

Advertisements

One Comment Add yours

  1. ostrykes says:

    Znowu to co baaardzo lubię 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s