Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Ostatnio zrobiłam pyszne, drożdżowe paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami. Idealne na śniadanie, doskonałe na obiad do barszczyku, albo jako przekąska do pracy.

Przepis na paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami:

Ciasto drożdżowe:

700 g mąki typ 450

16 g drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

400 ml mleka

100 g masła

1 jajko

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej

0,5 kg pieczarek

2 cebule

1 łyżka cukru

sól

pieprz

1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików

Najpierw gotuję farsz. Kroję kapustę kiszoną, cebulę w piórka i pieczarki na ćwiartki plasterków. Wrzucam wszystko go garnka, mieszam, doprawiam solą, pieprzem i cukrem i gotuję na małym ogniu około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy farsz będzie już dobry i nie będzie już w nim wody odstawiam garnek z gazu. Jeżeli mimo wszystko pozostanie jakaś woda odciskam ją przez sitko. Odstawiam do ostygnięcia.

W dużej misce dokładnie mieszam ze sobą całą mąkę, drożdże instant, sól i cukier. W garnuszku rozpuszczam masło i zostawiam na chwilę, żeby trochę ostygło. Po chwili do rozpuszczonego masła dodaję mleko i roztrzepane jajko, mieszam, a następnie wlewam do mąki i pozostałych składników. Ciasto wyrabiam w misce, aż składniki się połączą. Następnie wyjmuję na oprószony mąką blat i wyrabiam aż będzie elastyczne i błyszczące. Jeżeli będzie się za bardzo kleić dodaję jeszcze odrobinę mąki. Na koniec musi być miękkie i plastyczne. Dzielę je na 2 kulki, wkładam do miski na około 30 min. i przykrywam ściereczką. Po tym czasie ciasto sporo wyrośnie. Obsypuję blat delikatnie mąką i rozwałkowuję jedną cześć na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 40 cm x 30 cm i grubość około 2mm. Następnie kroję ciasto wzdłuż dłuższego boku na 3 długie paski (o wysokości około 10 cm). Każdy z pasków kroję pionowo na mniejsze paski o szerokości około 5 – 6 cm.

Chłodny farsz nakładam na początek małego prostokąta i zwijam w rulon. Końcówkę smaruję roztrzepanym jajkiem i sklejam. Tak samo postępuję ze wszystkimi kawałkami ciasta, a następnie z drugą połową ciasta. Paszteciki rozkładam kolejno na blasze zostawiając niedużą przestrzeń aby mogły wyrosnąć podczas pieczenia. Każdy pasztecik smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniki nagrzanym do temperatury około 190 stopni C, około 16 min, aż będą złote. Powstanie duuużo małych, ślicznych pasztecików. Ciasto jest cieniutkie i pachnące. Polecam!

Smacznego!

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

2 Comments Add yours

  1. agata says:

    przeladnie wygladaja…ja wlasnie czekam az ciasto wyrosnie w maszynie do chleba…przyrzadzilam je w 2 wersjach-jedna dikladnie jak w przepisie a 2ga z pieczarkami,cebulka i ganulatem ojowym dla mojej wybrednej mlodziezy..:)wesolych swiat!!!Agata

    Liked by 1 person

    1. jemto says:

      Smacznego !
      Wesołych Świąt.

      Like

Leave a comment