Zielone szparagi z bekonem

Zielone szparagi z bekonem
Zielone szparagi z bekonem

W sklepach pojawiają się moje ulubione zielone szparagi. Na razie te z importu, ale lepsze to niż nic. Zawsze wybieram szparagi cienkie, bo nigdy ich nie gotuję. Jem lekko podsmażone lub grilowane, uwielbiam kiedy są chrupiące. Tym razem znalazłam ładniutki pęczek jędrnych, cienkich szparagów. Od razu pobiegłam do półki z bekonem, żeby przygotować jedno z najprostszych dań jakie można zrobić 🙂 Bardzo polecam smażone zielone szparagi z bekonem.

Przepis na smażone szparagi z bekonem:

250 g zielonych szparagów

5 cienkich plasterków bekonu

1 ząbek czosnku posiekany

0,5 łyżki chili drobno posiekanego (opcjonalnie)

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka oleju do smażenia

sól

prażony sezam do posypania (opcjonalnie)

Szparagi myję i odłamuję dolną, zdrewniałą końcówkę (zwykle jest to około 2 – 3 cm). Szparagi kroję w krótsze kawałki około 4 – 5 cm. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy razem ze zwykłym. Najpierw smażę chwilę posiekany czosnek z chili. Następnie wrzucam szparagi, pokrojony w mniejsze kawałki bekon i solę do smaku. Wszystko razem smażę kilka minut, aż szparagi lekko zmiękną, a bekon będzie złoty. Gotowe danie zdejmuje na talerz i posypuję prażonym sezamem. Pycha!

Smacznego!

DSC_0741

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. ostrykes says:

    Uwielbiam ten Wasz przepis. To jest dla mnie najlepszy patent na szparagi:)

    Like

  2. Malwinka says:

    Mniam! Pychotka 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s