Pikantny koreański kurczak (Dak Bokkeum Tang)

Pikantny koreański kurczak (Bokk Eum Tang)
Pikantny koreański kurczak (Bokk Eum Tang)

Wielki gar kurczaka w stylu koreańskim jest pyszny w zimne wieczory. Jakiś czas temu w którąś chłodną niedzielę postanowiłam zrobic pikantnego kurczaka duszonego z ziemniakami, marchwią, cebulą i mnóstwem cudownych, orientalnych przypraw. Danie jest bardzo pikantne i dobrze rozgrzewa.

Przepis na pikantnego kurczaka po koreańsku (Dak Bokkeum Tang):

Marynata do mięsa:
1 łyżka wina ryżowego
¼ łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki:
3 uda z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka
3 cebule pokrojone na osiem części każda
3 ziemniaki pokrojone w 2,5 cm kawałki
1 duża marchew pokrojona w 2 cm kawałki
1 papryczka chili pokrojona w plasterki
szczypior pocięty w 2 cm kawałki
2 szklanki wody
3 łyżki chili w proszku
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek ostrej pasty koreańskiej (Gochujang)
½ łyżki wina ryżowego
1 łyżka cukru
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżeczka prażonego sezamu
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta pieprzu

Przy pomocy tasaka dzielę kawałki kurczaka na mniejsze części i wkładam do miski. Wlewam do małej miseczki łyżkę wina ryżowego, dodaję sól i pieprz po czym dokładnie mieszam. Zalewam kurczaka marynatą, mieszam i odstawiam na około 10 minut. W międzyczasie mieszam ze sobą: pastę Gochujang, chili w proszku, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, czosnek, sezam, olej sezamowy i pieprz. Mieszam dokładnie aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i równomiernie rozłożyły. Rozgrzewam woka i wkładam do środka zamarynowanego kurczaka, marchew i cebulę. Na górę wrzucam przygotowaną chwilę wcześniej mieszaninę przypraw i zalewam wodą. Gotuję około 10 min i dodaję pokrojone ziemniaki. Przykrywam i gotuję aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Zmniejszam ogień wrzucam pokrojone chili oraz szczypior i gotuję jeszcze chwilkę. I już mogę się napawać pięknym kolorem i cudownym smakiem tej koreańskiej potrawy.

Smacznego!

Pikantny koreański kurczak (Bokk Eum Tang)

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Krzych says:

    Zawsze zapominam spytac- skad u Ciebie fascynacja koreańską kuchnią? Bo Twój Dak Bokkeum Tang wygląda dokładnie, jak ten ktorego mozna zjesc u nas w Wonju w knajpce na rogu 🙂

    Like

    1. jemto says:

      Krzych, mieszkałam w Chinach prawie 3 lata. od pierwszego dnia zakochałam się w chińskiej kuchni, specyficznych smakach i zapachach. Tam pierwszy raz spróbowałam koreańskiej kuchni. Był to koreański grill, coś cudownego 🙂 potem coraz częściej chodziłam na koreańskie przysmaki i próbowałam nowe potrawy. Bardzo mi te smaki pasują i przede wszystkim uwielbiam pikantne jedzenie 😉

      Like

  2. Krzych says:

    No to już wszystko jasne. Widzę, że mozna będzie liczyć na ciąg dalszy w przyszłości.
    Nie narzekam raczej na brak inspiracji w kuchni, ale lubię sposób, w jaki opisujesz swoje potrawy, wiesz?
    Bez wydziwiań, bez ozdobników, bez egzaltowanej mowy typu” kochani, zakochałam się w kimchi i nie wiem, jak mogłam żyć do tej pory” 😀
    Jedziemy początkiem maja na kilka dni do Seulu, wtedy cała Korea leci na Jeju i inne Filipiny(sądząc po wyprzedanych biletach lotniczych na te kierunki), jak znajdę godnego uwagi grilla, to postaram się go opisać i Tobie zadedykować 😉

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s