Pszenne tortille

Pszenne tortille
Pszenne tortille

Pszenne tortille są najpopularniejsze w kuchni meksykańskiej, ale znajdują zastosowanie na całym świecie. Idealne aby przygotować sobie szybkiego wrapa, quesadillę albo chimichangę. A po co je kupować skoro można zrobić je w domu 🙂 .

Przepis na pszenne tortille:

1 kg mąki
Kostka smalcu (250g)
Szklanka wody

Do miski wrzucam mąkę, smalec, około szklanki ciepłej wody i odrobinę soli. Mieszam dokładnie ze sobą, aby powstało ciasto, w razie potrzeby dolewając jeszcze odrobinę wody. Ciasto musi być sprężyste i nie powinno się przyklejać do rąk. Kiedy jest gotowe odstawiam na 10 min. do lodówki. Po tym czasie wyjmuję z lodówki i dzielę formuję małe kulki. Rozwałkowuję je na blacie oprószonym mąką, aby otrzymać wielkość i grubość jaką chcę osiągnąć (zależy od indywidualnych potrzeb 🙂 ). Smażę na rozgrzanej suchej na patelni. Gdy placek zrobi się złoty, przekręcam na drugą stronę. Tortille gotowe.

Smacznego !

Pszenne tortille

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s