Krem z suszonych grzybów

Krem z suszonych grzybów
Krem z suszonych grzybów

Po zeszłej jesieni obfitej w grzyby, zostało mi sporo suszonych grzybków. Liczę na to, że za parę miesięcy będę znowu zbierać je w lesie, dlatego trzeba zużyć zgromadzone zapasy. Suszone grzyby można dodawać do zapiekanek czy też zup, są niezbędne do bigosu. Ja dzisiaj zrobiłam krem z suszonych grzybów. Bardzo gęsty, bo taki lubię, z odrobiną śmietanki i zieloną pietruszką. Bardzo lekka dietetyczna zupa. Przepis przyda się też na Wielkanoc.

Przepis na krem z suszonych grzybów:
2 skrzydełka z kurczaka
2 garście suszonych grzybów
1 średnia marchewka
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju

Gotuję wywar na skrzydełkach. Do garnka wrzucam marchew, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję razem aż mięso zmięknie. W tym czasie obsmażam cebulę i pokrojony w plastry czosnek na 1 łyżce oleju. Suszone grzyby zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 20 min. Po tym czasie wyjmuję je z wody i drobno kroję. Wyjmuję skrzydełka z wywaru i dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły. Gotuję jeszcze ok. 20 min. Wyjmuję z wywaru liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, odstawiam do ostygnięcia. Kiedy wywar jest już chłodny miksuję dokładnie aż powstanie gęsty krem. Krem podgrzewam i rozkładam do miseczek. Na wierzch wykładam łyżkę śmietany i posypuje natką pietruszki. Grzybowy krem jest pyszny z grzanką.

Smacznego!

Krem z suszonych grzybów

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s