Śledź gajowego

Śledź gajowego
Śledź gajowego

Bardzo lubię śledzie w różnej postaci. Wiele razy jadłam pysznego śledzia o lekko kwaśnym i jednocześnie słodkim smaku, zabarwionego delikatnie na czerwono, pachnącego leśnymi przyprawami. Postanowiłam zrobić coś podobnego. I udało mi się! Śledzik wyszedł pyszny o smaku i aromacie takim jaki chciałam osiągnąć.

Przepis na śledzia gajowego:

Zalewa do śledzia:
200 ml wody
100 ml octu
3 kulki pieprzu
1 kulka ziela angielskiego
1 liść laurowy

300 g śledzi
8 średnich cebul
1,5 garści suszonych grzybów – namoczyć w wodzie
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
10 kulek pieprzu
2 kulki jałowca
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Zaczynam od przygotowania zalewy do śledzia. Do miski wlewam wodę i ocet i wrzucam 3 kulki pieprzu, kulkę ziela angielskiego i listek laurowy. Wkładam do zalewy śledzia i odstawiam na godzinę do lodówki. Cebulę kroję w cienkie piórka, a grzyby suszone w cienkie paski. Na patelnię wlewam olej wrzucam cebulę, solę i smażę. Gdy leciutko zmięknie dodaję suszone grzyby pokrojone w paski, liść laurowy, majeranek oraz kulki pieprzu i jałowca. Smażę razem aż wszystko jest miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam wszystko razem. Odstawiam aby wystygło i gdy jest już zimne, mieszam dokładnie z przygotowanym wcześniej pokrojonym w kawałki śledziem. Doprawiam ewentualnie solą do smaku, wkładam do słoiczka i odstawiam do lodówki, aby śledź się chwilę odstał. Idealny jako przekąska, polecam też na Wielkanoc.

Smacznego!

Śledź gajowego

Advertisements

One Comment Add yours

  1. ostrykes says:

    Ja też je lubię 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s