Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla
Hiszpańska tortilla

Kiedy przychodzi wiosna i zaczynam dużo czasu spędzać w ogrodzie, lubię mieć wcześniej przygotowane przekąski, które mogę podjadać na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej kiedy świetnie smakują i ładnie wyglądają. Z ziemniaków można zrobić tyle pysznych dań, a ja mam wrażenie że ograniczam ich wykorzystanie. Tym razem przypomniało mi się jak kiedyś w tapas barze jadłam bardzo smaczną tortillę. Zrobiłam jej wersją z moim ulubionym chili i z dodatkiem szparagów.

Przepis na moją hiszpańską tortillę:

1 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki o grubości około 2 – 3 mm
5 całych jajek
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 duża papryczka chili drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 cebule pokrojone w piórka
kilka zielonych szparagów
kilka plasterków chorizo
2 szczypiory
50g sera cheddar startego na drobnych oczkach tarki
sól
pieprz
olej do smażenia
oliwa do wysmarowania formy

Na patelnię wlewam olej i smażę partiami pokrojone w plasterki ziemniaki. Smażę tylko chwilę, aż ziemniaki zrobią się szkliste, nie czekam aż zbrązowieją. Jak je wyjmuję są jeszcze twardawe. W międzyczasie na drugiej patelni smażę cebulę, aż się zeszkli, dodaję posiekane chili i czosnek. Smażę jeszcze około 1 min. cały czas mieszając. Formę w której będę piekła tortillę wysmarowuję oliwą. Na dnie formy rozkładam plasterki ziemniaków układając je w kształt rybiej łuski. Solę i pieprzę do smaku. Na ziemniaki rozkładam połowę cebuli z chili i czosnkiem. Na to znowu rozkładam ziemniaki, solę i pieprzę. Następnie rozkładam drugą część cebuli. Posypuję to drobno pokrojonym szczypiorem, szparagami pokrojonymi wzdłuż w plasterki i rozkładam cienkie plasterki chorizo. Na wierzch rozkładam ostatnią warstwę ziemniaków. Oczywiście solę i pieprzę. Na koniec miksuję jajka, dodaje śmietanę oraz starty ser cheddar i dokładnie mieszam. Doprawiam sporą ilością soli oraz pieprzu i zalewam powoli wszystkie składniki w formie. Tortillę piekę w piekarniki około 1 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest trochę odczekać aż składniki lekko wystygną i będą bardziej zwięzłe. Ta tortilla świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

 

Smacznego!

Hiszpańska tortilla

Advertisements

One Comment Add yours

  1. ostrykes says:

    Bardzo apetyczne zdjęcia:)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s