Ciasto truskawkowe na herbatnikach

on
Ciasto truskawkowe na herbatnikach
Ciasto truskawkowe na herbatnikach

Zrobiłam pyszne ciasto kremowe z truskawkami na herbatnikach. Kiedyś zobaczyłam piękne zdjęcie takiego deseru, ale musiałam poczekać na truskawki. Można użyć innych owoców, ale czerwony kolor truskawek ładnie wygląda z białym kremem. Bardzo polecam, bo ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Przepis na ciasto kremowo – truskawkowe na herbatnikach:
herbatniki dobrej jakości – tyle, żeby starczyło na dwie warstwy w naszej prostokątnej formie
1 kg truskawek pokrojonych w drobną kostkę (nie rozgniecionych)
500 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
4 – 5 łyżek cukru pudru

Zimną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier i jeszcze chwilę miksuję. Jeżeli jest za mało słodkie, można dodać trochę więcej cukru. Następnie do ubitej śmietany dodaje serek mascarpone i delikatnie miksuję aż powstanie jednolity krem. W prostokątnej formie na dnie układam herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowuję połowę kremu mascarpone. Trzeba to robić ostrożnie i pomału bo herbatniki cały czas się przesuwają. Na krem rozkładam połowę pokrojonych w kostkę truskawek. Na truskawki rozkładam jeszcze jedną warstwę herbatników (jeden obok drugiego). Na to znowu krem mascarpone i na wierzch drugą połowę truskawek. Ciasto wstawiam do lodówki żeby herbatniki zmiękły od kremu. Dobrze jest wybrać nie za dużą formę, wtedy warstwa kremu będzie wyższa. Ciasto super wygląda i jest smaczniutkie.

Smacznego!

Ciasto kremowo-truskawkowe na herbatnikach

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s