Omlet z warzywami

Omlet z warzywami
Omlet z warzywami

Cały czas szukam nowych dietetycznych dań. W jednym z przepisów Jamiego Oliviera znalazłam omlet z kapustą w stylu meksykańskim z awokado i kolendrą. Jako że nie miałam awokado, zrobiłam sobie wersję inną, ale bardzo smaczną. W moim dietetycznym planie jajka występują dość często, bo dają dużo smaku i są bardzo pożywne. Do tego odrobina oliwy, warzywa i kolejne danie dietetyczne dopisuję do swojej listy. U mnie musi być różnorodnie i smacznie. Jeżeli potrawa nie usatysfakcjonuje mnie smakiem rzucę się na coś innego…a tego nie chcę ;). Dlatego polecam ten fajny omlet jako ciekawą opcję śniadaniową.

Przepis na omlet z kapustą:
2 jajka
1 łyżka oliwy do smażenia
3 garście białej, młodej kapusty pokrojonej w cienkie paseczki
2 łyżki zielonej pietruchy
10 cienkich plasterków chili
kilka małych plasterków sera blue
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka oleju

Kapustę kroję w cienkie paseczki. Wrzucam do miski, dodaję chili, pietruszkę, olej, biały ocet winny, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Wszystko razem mieszam i odstawiam na kilkanaście minut aby kapusta zmiękła i nabrała smaku. Następnie ubijam 2 jajka i doprawiam do smaku szczyptą soli i pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy. Na to wylewam roztrzepane jajka i smażę kilka minut aż całość się zetnie. Smażę omlet tylko z jednej strony. Następnie bardzo delikatnie podważam omlet i przekładam na talerz. Na omlecie rozkładam sałatkę z kapusty, na to rozkładam kilka plasterków sera blue i delikatnie zawijam jak naleśnika. Podaję z pomidorkami cherry i resztą surówki. Pyszne i lekkie śniadanie.

Smacznego!

Omlet z warzywami

Advertisements

5 Comments Add yours

  1. Krzych says:

    Ciekawa kombinacja, podduszona kapusta i ser pleśniowy-koniecznie trzeba spróbować.
    Dzięki za inspirację!

    Like

    1. jemto says:

      Ten omlet jest z surówką z kapusty. Kapusta lekko mięknie od soli. Fajnie to smakuje.

      Like

  2. Krzych says:

    Ups, faktycznie. Doczytałem, że kapusta mięknie, ale nie dotarło do mózgownicy-dlaczego mięknie 🙂

    Liked by 1 person

  3. Asia says:

    bardzo apetycznie to wygląda, więc napewno skorzystam z przepisu i kto wie , może zrobię post na swojego bloga . Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy 🙂

    http://asku-vlog.blogspot.com/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s