Jalapeno relish

Jalapeno relish
Jalapeno relish

Na jednym z bazarków znalazłam świeże, zielone papryczki jalapeno. Wreszcie mogłam zrobić własny, domowy relish. Kiedyś kupowałam podobny w sklepie, ale ostatnio ciężko go znaleźć. Taki relish z jalapeno świetnie pasuje do hot-dogów, hamburgerów, jako dip. Lekko słodki i oczywiście ostry. Pycha!

Przepis na relish z jalapeno:
8-10 papryczek jalapeno
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody

Jalapeno opiekam na suchej patelni. Gdy skórka ściemnieje, przekręcam na drugą stronę. Kroję w piórka pół cebuli, 2 ząbki czosnku w plasterki i podsmażam na patelni, aż trochę zmiękną. Odstawiam wszystko do ostygnięcia. Gdy jest już zimne wrzucam do blendera, dolewam 2 łyżki oleju, łyżkę musztardy i 2 łyżki wody. Króciutko blenduję tak, aby zostały kawałki wszystkich składników. Przecedzam przez sitko, aby pozbyć się wody, ale jak ktoś lubi rzadszy, nie trzeba tego robić.

Smacznego!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s