Ravioli z kurkami

on
Ravioli z kurkami
Ravioli z kurkami

W lesie pojawiły się kurki. To chyba moje ulubione grzyby. Najbardziej lubię je z makaronem i śmietaną, ale ostatnio jadłam takie pyszności co kilka dni. Zrobiłam więc ravioli z farszem kurkowym. W zasadzie podobny smak ale zawsze w innej formie. Do tego ziołowe masełko do polania, trochę sera i pyszny obiad gotowy. Ravioli robiłam pierwszy raz. Sama się zdziwiłam, że tak łatwo poszło. Przygotowania były przyjemnością. Od teraz na pewno będę robić ravioli często, tylko farsze będę zmieniać w zależności od sezonu. Polecam na weekendowe obiady i kolacje.

Przepis na ravioli z kurkami:
Ciasto do ravioli:
300 g mąki – ja użyłam typ 450
3 jajka (2 jajka + żółtko oraz 1 białko)
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g kurek
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub starte na tarce z drobnymi oczkami
200 g śmietany 30%
kilka listków świeżego estragonu
sól
pieprz
1 łyżka masła do smażenia

Dodatkowo:
2 łyżki masła
0,5 łyżki listków świeżego estragonu
kawałek twardego włoskiego sera

Przygotowanie ravioli zaczynam od zrobienia farszu. Zawsze czekam aż ostygnie przed wypełnianiem ravioli. Na łyżce roztopionego masła smażę kilka sekund drobno posiekany czosnek, następnie dodaję drobniej pokrojone kurki (nie za drobno) i smażę często mieszając. W czasie smażenia, z kurek prawdopodobnie wyjdzie trochę wody. Oczywiście całą tą wodę trzeba odparować. Kiedy kurki są już gotowe solę je, doprawiam pieprzem i dodaję kilka listków świeżego estragonu. Wlewam całą śmietanę, mieszam dokładnie z kurkami i gotuję powstały na małym ogniu do momentu, aż śmietana zgęstnieje i farsz będzie zwarty. Odstawiam do wystudzenia.
Kiedy fars stygnie zabieram się do przygotowania ciasta. Do mąki dodaję sól, 2 całe jajka i jedno żółtko. Jedno białko ostawiam na bok, żeby potem użyć go do sklejania brzegów. Zagniatam ciasto, jeżeli jest za twarde można dodać odrobinę wody (2-3 łyżki). Zagniecione ciasto odstawiam żeby odpoczęło na około 30 min. Po tym czasie dzielę je ciasto na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkowuję (na grubość ok 1,5 mm). Używam ręcznej maszynki do makaronu, więc rozwałkowywanie ciasta idzie mi bardzo szybko. Tworzą się 4 długie prostokąty. Dwie części cista smaruję dokładnie roztrzepanym białkiem. Rozkładam na nich farsz (po ok 1 łyżeczce) w odległości około 2 – 3 cm. Przykrywam dwoma pozostałymi rozwałkowanymi plackami i dociskam w przerwach między farszem. Wykrajam kwadraty i wrzucam na gotujący się osolony wrzątek. Gotuję około 5 min. Na małej pateni rozpuszczam 2 łyżki masła, do tego wrzucam 0,5 łyżki świeżych listków estragonu i chwilę razem smażę. Takim pachnącym masełkiem polewam gotowe ravioli. Na wierzch ścieram trochę twardego włoskiego sera. Pyszne!

Smacznego!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s