Warzywa w stylu Xinjiang

Warzywa w stylu Xinjiang
Warzywa w stylu Xinjiang

Warzywa z ujgurskiej restauracji, które kiedyś jadałam kilka razy w tygodniu dzisiaj na JEMTO 😉 Ulubione warzywne dane mojego męża. W moim wykonaniu, stworzone z zapamiętanego smaku. Trochę te wspomnienia smakowe już uleciały, ale kilka razy próbowałam, aż wreszcie znalazłam kompozycję, która daje całkiem podobny smak. Jeżeli istnieje gdzieś w internecie przepis na te warzywa to nie wiem pod jaką nazwą się ukrywa. Ja nazwałam je Warzywa w stylu Xinjiang.

Przepis na Warzywa w stylu Xinjiang:
1 średni bakłażan
1 zielona papryka
3 – 4 słodkie pomidory
4 ząbki czosnku – drobno posiekane
4 – 5 łyżek oleju do smażenia
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka octu ryżowego
0,5 łyżki sosu sojowego
duża szczypta soli
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody

Bakłażana kroję wzdłuż na 8 pasków. W dużej misce wody rozpuszczam 1,5 łyżki soli i moczę w niej bakłażana przez około 10 min. Tak na wszelki wypadek, żeby pozbył się ewentualnej goryczy. Po tym czasie płuczę i dokładnie go odsączam – najlepiej zostawić go na sitku na kilka minut. W międzyczasie kroję na spore kawałki oczyszczoną zieloną paprykę i pomidory. Bakłażana kroję w specjalny sposób. Pasek kroję ukośnie na kawałki o długości około 3 cm, po każdym odcięciu obracam cały pasek bakłażana o 1/4 obrotu. Powstają fajne nieregularne kawałki. Jeżeli ktoś będzie miał szczęście i kupi bakłażana japońskiego (długi jak ogórek) wtedy tak krojone kawałki będą wyglądały jak w prawdziwej azjatyckiej restauracji. W woku rozgrzewam olej. Następnie wrzucam bakłażana i drobno posiekany czosnek, często mieszam aby bakłażan cały obtoczył się w oleju i czosnku. Podczas smażenia dodaję co jakiś czas po 1 łyżce wody. Wtedy bakłażan się nawilża i delikatnie smaży ale nie gotuje. Kiedy bakłażan zaczyna mięknąć dodaję paprykę, wino ryżowe, ocet ryżowy sos sojowy i dużą szczyptę soli. Smażę razem około 2 min ciągle mieszając. Następnie dodaję pomidory i smażę 1 min. Na koniec mieszam 2 łyżeczki mąki kukurydzianej z 4 łyżkami wody i wlewam do warzyw. Ciągle mieszając smażę jeszcze chwilę. Sok z warzyw tworzy pyszny słodkawy sos. Trzeba go spróbować i ewentualnie dosolić. Pyszne!

Smacznego!

Warzywa w stylu Xinjiang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s