Wyjątkowo często używam piekarnika. Smakują mi zapieczone dania. Warzywa, mięso, sery. Śniadanie też można upiec. Mała, dość lekka zapiekanka pomidorowo – ziołowa. Trochę po włosku i bardzo letnio. Zapiekanka wygodnie się kroi, świetnie smakuje i ładnie pachnie. Fajnie się też prezentuje :). Polecam!
Przepis na ziołową zapiekankę z pomidorów i pieczywa:
1 duży pomidor
kilka cienkich kromek z czerstwej bagietki
garść listków świeżej bazylii
kilka łodyżek tymianku
10 zielonych oliwek
1 duży ząbek czosnku drobno posiekanego
100 g ziołowego serka fromage
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200oC. Bazylię, tymianek i oliwki kroje w drobniejsze kawałki. Pomidora kroję w poprzek na cienkie plastry. W żaroodpornym, niedużym naczyniu (ja mam okrągłe o średnicy ok 15 cm) rozkładam cienkie kromki w kółko, zakładając jedną na drugą (jak łuski ryby), aż zamknę kółko. Na bułeczkach rozkładam 1/3 ziołowego serka fromage. Na wierzch kładę w kółko plastry pomidorów, zakładając jeden na drugi. Na na to rozsypuję połowę pokrojonych ziół, oliwek i drobno posiekanego czosnku. Solę i pieprzę. Na to znowu rozkładam cienkie kromki bułek, 1/3 serka fromage, pomidory, zioła i czosnek. Na samym wierzchu rozkładam ostatnią część serka fromage. Wszystko skrapiam oliwą i zapiekam w piekarniku około 25 min. Fajna propozycja na weekendowe śniadanie.
Smacznego!
Wygląda smakowicie 🙂
LikeLike