Placuszki z cukinii w kurkach

Placuszki z cukinii w kurkach
Placuszki z cukinii w kurkach

Kurek wciąż mnóstwo w lasach i nadal super smakują. Kolejny koszyk kurek doczekał się śmietanowego sosu. Właśnie teraz zaczyna się najciekawsza i najbogatsza w pyszne warzywa pora roku. Można gotować pysznie, zdrowo i super tanio. Ja zrobiłam placuszki z cukinii, pierwszy raz w tym roku. Młode, cienkie cukinie są lekko słodkie co daje fajny smak placuszkom. Do tego kremowo – koperkowy sos z kurek. Pyszne i ślicznie wygląda. Świetne na letni lunch albo miłą kolację. Mniam!

Przepis na placuszki z cukinii w kurkach:

Placuszki z cukinii:

2 cienkie cukinie (ja użyłam żółte)

1 słodka cebula

2 jajka

5 – 6 łyżek mąki

1 – 2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Sos kurkowy:

0,5 kg kurek

0,5 dużej słodkiej cebuli drobno posiekanej

1 ząbek czosnku drobno posiekany

200 g śmietany 30%

garść koperku drobno posiekanego

sól i pieprz do smaku

około 50 g masła do smażenia

Drobno posiekane kurki smażę na maśle. W czasie smażenia powstaje sosik z wody, która wychodzi z kurek. Kiedy ten sosik wyparuje dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażę razem jeszcze kilka minut tak żeby kurki nie zbrązowiały. Następnie solę i pieprzę do smaku, dodaję całą śmietanę i gotuję, aż sos zgęstnieje. Kiedy “na moje oko” wygląda już dobrze dodaję cały koperek, mieszam i odstawiam z gazu.

Cukinie ze skórką ścieram na tarce na grubych oczkach. To samo robię z cebulą. Solę do smaku i odstawiam na kilkanaście minut aby wydzielił się sok. Sok co kilka minut odlewam. Następnie dodaję jajka, mąkę, olej i jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Masę na placki rozkładam łyżką na rozgrzany olej i formuję placuszki. Smażę z obu stron, aż będą złote. Usmażone placuszki odsączam z oleju na papierowych ręcznikach. Ciepłe placuszki polewam obficie pachnącym sosem kurkowym. Pyszne, pachnące, cudownie wygląda.

Smacznego!

Placuszki z cukinii w kurkach

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Lena says:

    Takie połączenie musi być pyszne, podkradłabym parę na obiad 🙂

    Liked by 1 person

  2. jemto says:

    Uwielbiam placuszki z cukinii, a do tego delikatny sosik…pyszności 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s