Caponata z rigatoni

on
Caponata z rigatoni
Caponata z rigatoni

W takie gorące lato świetnie sprawdzają się delikatne i szybkie obiady. Sezonowe warzywa dają wiele możliwości. Ja tym razem wybrałam pyszne połączenie bakłażana i pomidorów, a to razem z makaronem tworzy pyszny obiad. We Włoszech taki sos nazywa się caponata. Ta wersja jest prosta i sezonowa. Polecam na lekki, przyjemny obiad.

Przepis na caponatę z rigatoni (2 porcje):

1 średni bakłażan pokrojony w kostkę

5 pomidorów (lub 1 puszka pomidorów krojonych)

1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki

0,5 łyżki cukru

1 łyżka czerwonego octu winnego

2-3 łyżki oliwy do smażenia

sól i pieprz do smaku

makaron rigatoni dla 2 osób

Sparzone pomidory obieram ze skóry. Wyjmuję pestki, kroje w kostkę i podgrzewam w garnuszku. Kiedy wytworzy się sok i pomidory zmiękną sos jest gotowy. Jeżeli czas ma znaczenie, używam puszki krojonych pomidorów. Na patelni rozgrzewam chwilę oliwę. Na to wrzucam pokrojonego w kostkę bakłażana (razem ze skórką) i smażę kilka minut, aż bakłażan zacznie mięknąć. Wtedy dodaję czerwony ocet winny, cukier i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Jeszcze chwilę smażę. Następnie dodaję sos pomidorowy (lub całą puszkę pomidorów). Gotuję razem kilkanaście minut aż woda wyparuje i sos będzie gęsty, ale nie za suchy. W międzyczasie gotuję makaron. Gotowe rigatoni wrzucam do sosu bakłażanowo – pomidorowego i dokładnie mieszam. Jeżeli sos jest za gęsty można go rozcieńczyć odrobiną wody pozostałą z gotowania makaronu. Przekładam na talerz i posypuje startym parmezanem. Pyszne…

Smacznego!

Caponata z rigatoni

One Comment Add yours

Leave a comment