W takie gorące lato świetnie sprawdzają się delikatne i szybkie obiady. Sezonowe warzywa dają wiele możliwości. Ja tym razem wybrałam pyszne połączenie bakłażana i pomidorów, a to razem z makaronem tworzy pyszny obiad. We Włoszech taki sos nazywa się caponata. Ta wersja jest prosta i sezonowa. Polecam na lekki, przyjemny obiad.
Przepis na caponatę z rigatoni (2 porcje):
1 średni bakłażan pokrojony w kostkę
5 pomidorów (lub 1 puszka pomidorów krojonych)
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
0,5 łyżki cukru
1 łyżka czerwonego octu winnego
2-3 łyżki oliwy do smażenia
sól i pieprz do smaku
makaron rigatoni dla 2 osób
Sparzone pomidory obieram ze skóry. Wyjmuję pestki, kroje w kostkę i podgrzewam w garnuszku. Kiedy wytworzy się sok i pomidory zmiękną sos jest gotowy. Jeżeli czas ma znaczenie, używam puszki krojonych pomidorów. Na patelni rozgrzewam chwilę oliwę. Na to wrzucam pokrojonego w kostkę bakłażana (razem ze skórką) i smażę kilka minut, aż bakłażan zacznie mięknąć. Wtedy dodaję czerwony ocet winny, cukier i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Jeszcze chwilę smażę. Następnie dodaję sos pomidorowy (lub całą puszkę pomidorów). Gotuję razem kilkanaście minut aż woda wyparuje i sos będzie gęsty, ale nie za suchy. W międzyczasie gotuję makaron. Gotowe rigatoni wrzucam do sosu bakłażanowo – pomidorowego i dokładnie mieszam. Jeżeli sos jest za gęsty można go rozcieńczyć odrobiną wody pozostałą z gotowania makaronu. Przekładam na talerz i posypuje startym parmezanem. Pyszne…
Smacznego!
Uwielbiam makarony! 🙂
LikeLiked by 1 person