Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe

Najprostsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest słodziutkie i delikatne. Bardzo smaczne. Nawet ktoś kto na codzień nie gotuje, świetnie poradzi sobie z tym przepisem. Wiem co mówię, przepis sprawdził się dobrze u koleżanki :). Do ciasta najleprze są śliwki węgierki: są małe, słodko – gorzkie i świetnie się pieką.

Przepis na ciasto śliwkowe:

200 g miękkiego masła bez soli

350 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 jajka

kropla aromatu waniliowego

370 g mąki

Zaczynam od przygotowania śliwek. Przekrajam je na pół, a każdą połówkę nacinam w środku dwa razy, tak żeby łatwiej się rozkładała. Następnie przygotowuję ciasto. Miękkie masło miksuję z całym cukrem aż masa stanie sie puszysta (kilka minut). Dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i kroplę aromatu waniliowego. Miksuję jeszcze minutę. Następnie dodaję jajka miksuję wszystko razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję po trochu mąkę i wmiksowuję ją w ciasto. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, przelewam ciasto na blachę i rozkładam na nim śliwki, jedną obok drugiej. Śliwki układam skórką do dołu. Posypuję delikatnie po wierzchu cukrem. Piekę około 45 – 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Standardowo przed wyjęciem ciasta z piekarnika trzeba sprawdzić suchym drewnianym patyczkiem czy się upiekło i nie jest wilgotne. Wyszło pyszne.

Smacznego!

Ciasto śliwkowe

Leave a comment