Ciasto jabłkowe z cynamonem

Ciasto jabłkowe z cynamonem
Ciasto jabłkowe z cynamonem

Upiekłam dzisiaj pyszne ciasto jabłkowe. W domu mam pełno jabłek, które trzeba szybko zjeść. Chciałam upiec z nimi ciasto, ale nie zwykłą szarlotkę. Lubię robić nowe rzeczy i jeszcze muszą ładnie wyglądać. Na blogu zkotlababylucy.blox.pl znalazłam fajnie wyglądające ciasto z jabłkami kształtem przypominające kwiat. Składniki i metodę dopasowałam do swoich potrzeb i wyszło takie cudo 🙂 Przepis jest łatwy i szybki, bo nie lubię tracić za dużo czasu na pieczenie ciast. Zawsze wybieram te najprostsze i pyszne. Warto spróbować. Pycha!

Przepis na ciasto jabłkowe z cynamonem:

Ciasto:

500 g mąki tortowej (typ 450)

85 g cukru

szczypta soli

70 g margaryny – rozpuścić

250 g mleka

20 g świeżych drożdży

Wypełnienie jabłkowe:

2 duże, kwaśne jabłka

1 garść rodzynek

5 łyżek cukru

3 łyżeczki cynamonu

Mąkę dokładnie mieszam z cukrem i solą. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Roztapiam margarynę. Wszystko razem mieszam i wyrabiam ciasto kilka minut. Ciasto odstawiam na 1 godzinę. W tym czasie obrane jabłka kroję na ósemki, ósemki na cienkie plasterki. Do jabłek dodaję 5 łyżek cukru i 3 łyżeczki cynamonu. Wszystko razem dokładnie mieszam. Rodzynki zalewam gorącą wodą na kilka minut żeby zmiękły, następnie dokładnie odsączam. Odsączone rodzynki mieszam z jabłkami. Po godzinie wyrastania ciasta posypuję lekko blat mąką i rozkładam na nim ciasto. Ciasto jest sprężyste i nie klei się dlatego bardzo łatwo je rozwałkować. Formuję duży prostokąt i rozwałkowuję na grubość około 1 cm, może być troszkę mniej. Na ciasto rozkładam równo do brzegów pokrojone jabłka z rodzynkami. Prostokąt kroję wzdłuż dłuższego brzegu na 4 równe paski. Zaczynam zwijanie od pierwszego paska. Zwijam luźno jak roladę. Następnie, zwinięty już pasek nakładam na kolejny i dalej zwijam. I tak do 4 paska. Przy 4 pasku pojawiają się trudności, ponieważ zwinięta rolka jest już spora. Może przydać się dodatkowa para rąk, żeby przełożyć całe zwinięte ciasto do formy.

Ciasto jabłkowe z cynamonem Formę oczywiście smaruję lekko margaryną i wysypują tartą bułką. Na środek kładę zwinięte ciasto. Piekę w temperaturze 170 st C przez 50 – 55 min. Przed wyjęciem ciasta trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest już wilgotne.

Smacznego!

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Klaudia says:

    Jakie piękne, jesienne ciasto 🙂

    Liked by 1 person

    1. jemto says:

      i bardzo smaczne 🙂

      Like

  2. Jeśli smakuje tak wspaniale jak wygląda, to muszę koniecznie szybko je upiec 🙂

    Liked by 1 person

    1. jemto says:

      Oj, bardzo smakuje 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s