Upiekłam dzisiaj pyszne ciasto jabłkowe. W domu mam pełno jabłek, które trzeba szybko zjeść. Chciałam upiec z nimi ciasto, ale nie zwykłą szarlotkę. Lubię robić nowe rzeczy i jeszcze muszą ładnie wyglądać. Na blogu zkotlababylucy.blox.pl znalazłam fajnie wyglądające ciasto z jabłkami kształtem przypominające kwiat. Składniki i metodę dopasowałam do swoich potrzeb i wyszło takie cudo 🙂 Przepis jest łatwy i szybki, bo nie lubię tracić za dużo czasu na pieczenie ciast. Zawsze wybieram te najprostsze i pyszne. Warto spróbować. Pycha!
Przepis na ciasto jabłkowe z cynamonem:
Ciasto:
500 g mąki tortowej (typ 450)
85 g cukru
szczypta soli
70 g margaryny – rozpuścić
250 g mleka
20 g świeżych drożdży
Wypełnienie jabłkowe:
2 duże, kwaśne jabłka
1 garść rodzynek
5 łyżek cukru
3 łyżeczki cynamonu
Mąkę dokładnie mieszam z cukrem i solą. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Roztapiam margarynę. Wszystko razem mieszam i wyrabiam ciasto kilka minut. Ciasto odstawiam na 1 godzinę. W tym czasie obrane jabłka kroję na ósemki, ósemki na cienkie plasterki. Do jabłek dodaję 5 łyżek cukru i 3 łyżeczki cynamonu. Wszystko razem dokładnie mieszam. Rodzynki zalewam gorącą wodą na kilka minut żeby zmiękły, następnie dokładnie odsączam. Odsączone rodzynki mieszam z jabłkami. Po godzinie wyrastania ciasta posypuję lekko blat mąką i rozkładam na nim ciasto. Ciasto jest sprężyste i nie klei się dlatego bardzo łatwo je rozwałkować. Formuję duży prostokąt i rozwałkowuję na grubość około 1 cm, może być troszkę mniej. Na ciasto rozkładam równo do brzegów pokrojone jabłka z rodzynkami. Prostokąt kroję wzdłuż dłuższego brzegu na 4 równe paski. Zaczynam zwijanie od pierwszego paska. Zwijam luźno jak roladę. Następnie, zwinięty już pasek nakładam na kolejny i dalej zwijam. I tak do 4 paska. Przy 4 pasku pojawiają się trudności, ponieważ zwinięta rolka jest już spora. Może przydać się dodatkowa para rąk, żeby przełożyć całe zwinięte ciasto do formy.
Formę oczywiście smaruję lekko margaryną i wysypują tartą bułką. Na środek kładę zwinięte ciasto. Piekę w temperaturze 170 st C przez 50 – 55 min. Przed wyjęciem ciasta trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest już wilgotne.
Smacznego!
Jakie piękne, jesienne ciasto 🙂
LikeLiked by 1 person
i bardzo smaczne 🙂
LikeLike
Jeśli smakuje tak wspaniale jak wygląda, to muszę koniecznie szybko je upiec 🙂
LikeLiked by 1 person
Oj, bardzo smakuje 🙂
LikeLike