Mój śniadaniowy hit:)
Smakuje jak deser, jest bardzo sycący i pięknie pachnie. Kojarzy mi się z przyjemną, ciepłą jesienią. Bardzo łatwe i szybkie. Przygotowuje się go z samych zdrowych składników.
Przepis na ser z owocami i sosem miodowym:
2-3 duże, czubate łyżki serka ricotta (można użyć chudy, biały ser zmiksowany z naturalnym jogurtem dla uzyskania lżejszej konsystencji)
0,5 nektarynki
0,5 figi
1 czubata łyżka miodu
szczypta cynamonu
Nektarynkę kroję w plasterki. Połówkę figi przekrajam na 4 łódeczki. Na niedużej patelni podgrzewam miód z cynamonem. Do roztopionego, ciepłego miodu dodaję nektarynki i mieszam z miodem. Podgrzewam razem około 2 min. Na koniec dodaje figę i mieszam z sosem miodowym. Takim ciepłym i aromatycznym sosem polewam ser.
Pyszne śniadanie. Bez białego cukru. Same zdrowe dodatki. Do sosu miodowego bardzo pasuje gruszka pokrojona w plastry. Często też, gdy nie mam fig łączę gruszkę z nektarynką.
Smacznego !