Gazpacho

on
Gazpacho
Gazpacho

W weekend postanowiłam zrobić coś pożywnego a jednocześnie orzeźwiającego. Wybór padł na gazpacho, popularną głównie w Hiszpanii, ale znaną na całym świecie chłodną zupę. Wyszła bardzo smaczna, a jednocześnie pożywna, idealna na tegoroczne upały

Przepis na gazpacho:

Kilogram pomidorów

Duży zielony ogórek

2 ząbki czosnku

1 posiekana cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

Pół chleba bez skórki (najlepiej lekko czerstwego)

0,5 litra wody

6 łyżek octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

Chleb kruszę wrzucam do miski i zalewam wodą, tak aby przykryło okruchy. Odstawiam na bok aż wchłonie się woda. Pomidory parzę, aby pozbyć się skórki, obrane wrzucam do dużego blendera. Ogórka obieram ze skórki i ¾ wrzucam do blendera, a ¼ zostawiam na później. Dorzucam cebulę, pokrojoną czerwoną paprykę i chlebowe okruchy. Wszystko blenduję razem przez chwilę aby się ładnie połączyło. Dodaję wodę, ocet winny i oliwę z oliwek i blednuję jeszcze przez ok. minutę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przelewam do dużego naczynia i odstawiam na ok. 2-3 godziny w chłodne miejsce. Nalewam do miseczki i wrzucam do środka pokrojonego w drobną kostkę ogórka i zieloną paprykę. Smaczne i orzeźwiające.

Smacznego !