Bibimbap

Bibimbap
Bibimbap

Bibimbap to po prostu ryż ze smażonymi warzywami po koreańsku. W restauracjach najczęściej podawany w gorącym, kamiennym naczyniu z ładnie ułożonymi warzywami dookoła surowego żółtka tworzącymi słoneczko. Potem wszystko miesza się razem. Jajko się zasmaża ponieważ naczynie jest baaardzo gorące. W domowych warunkach wszystko najlepiej przygotować i wymieszać wcześniej. Smakuje tak samo i wygląda tak samo jak to z restauracji po wymieszaniu. Ryż jest dość pikantny, ale w proporcjach podanych poniżej pikantność  nie zagłusza pozostałych smaków tylko idealnie współgra. Pięknie pachnie i świetnie smakuje. Danie wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie w odpowiedniej formie wszystkich składników. Jednak wszystko robi się wcześniej, nie ma pośpiechu. Polecam!

Przepis na bibimbap:

200 g ryżu

kilka cieniutkich plasterków karkówki (2 mm)

1 marchewka pokrojona w zapałki

½ cukinii pokrojona w zapałki

1 cebula pokrojona w piórka

1 chiński czarny grzyb pokrojony w cienkie paseczki

¼ kapusty pekińskiej

1 jajko

2 łyżki ostrej pasty koreańskiej (Gochujang)

1 zielony szczypior

3 łyżki oleju

3 łyżeczki oleju sezamowego

4 łyżki sosu sojowego

Ryż gotuje zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Po ugotowaniu płuczę i odstawiam do ostygnięcia. Zamrożoną karkówkę kroję nożem w cieniutkie plasterki. Plasterki kroję w paski. Marchewkę i cukinie kroję w zapałki, cebulę w piórka. Czarny grzyb namaczam w ciepłej wodzie około 30 min. Po tym czasie kroję w cienkie paseczki. Kapustę pekińską kroję w paski.

IMG_4111

Jajko ubijam i smażę cienki omlet. Po usmażeniu kroję omlet w paski. W dużym żeliwnym garnku lub w woku na 1 łyżce oleju smażę mięso. Do mięsa dodaję 1 łyżeczkę sosu sojowego. Po delikatnym obsmażeniu zdejmuję mięso. Następnie na 2 łyżkach oleju smażę ciągle mieszając marchewkę, cukinię, pokrojony czarny grzyb i cebulę również dodaję 1 łyżeczkę sosu sojowego.

IMG_4135

Jak warzywa lekko zmiękną, ale nadal są chrupiące wrzucam pokrojoną w paski kapustę pekińską. Smażę razem około 30 s ciągle mieszając. Po tym czasie dodaję mięso, mieszam wszystko razem. Do garnka wrzucam ryż, dodaję olej sezamowy, resztę sosu sojowego i 2 łyżki ostrej pasty Gochujang.

IMG_4121

Wszystko dokładnie mieszam jeszcze chwilę smażąc. Na koniec próbuję i dodaję jeszcze sosu sojowego jeżeli jest za mało słone. Ryż musi mieć lekko czerwony kolor. Na wierzch posypuję pokrojonym w paski jajkiem i pokrojonym szczypiorem. Pyszne, pikantne danie. Polecam!

Smacznego!

IMG_4141

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s