Bibimbap to po prostu ryż ze smażonymi warzywami po koreańsku. W restauracjach najczęściej podawany w gorącym, kamiennym naczyniu z ładnie ułożonymi warzywami dookoła surowego żółtka tworzącymi słoneczko. Potem wszystko miesza się razem. Jajko się zasmaża ponieważ naczynie jest baaardzo gorące. W domowych warunkach wszystko najlepiej przygotować i wymieszać wcześniej. Smakuje tak samo i wygląda tak samo jak to z restauracji po wymieszaniu. Ryż jest dość pikantny, ale w proporcjach podanych poniżej pikantność nie zagłusza pozostałych smaków tylko idealnie współgra. Pięknie pachnie i świetnie smakuje. Danie wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie w odpowiedniej formie wszystkich składników. Jednak wszystko robi się wcześniej, nie ma pośpiechu. Polecam!
Przepis na bibimbap:
200 g ryżu
kilka cieniutkich plasterków karkówki (2 mm)
1 marchewka pokrojona w zapałki
½ cukinii pokrojona w zapałki
1 cebula pokrojona w piórka
1 chiński czarny grzyb pokrojony w cienkie paseczki
¼ kapusty pekińskiej
1 jajko
2 łyżki ostrej pasty koreańskiej (Gochujang)
1 zielony szczypior
3 łyżki oleju
3 łyżeczki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
Ryż gotuje zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Po ugotowaniu płuczę i odstawiam do ostygnięcia. Zamrożoną karkówkę kroję nożem w cieniutkie plasterki. Plasterki kroję w paski. Marchewkę i cukinie kroję w zapałki, cebulę w piórka. Czarny grzyb namaczam w ciepłej wodzie około 30 min. Po tym czasie kroję w cienkie paseczki. Kapustę pekińską kroję w paski.
Jajko ubijam i smażę cienki omlet. Po usmażeniu kroję omlet w paski. W dużym żeliwnym garnku lub w woku na 1 łyżce oleju smażę mięso. Do mięsa dodaję 1 łyżeczkę sosu sojowego. Po delikatnym obsmażeniu zdejmuję mięso. Następnie na 2 łyżkach oleju smażę ciągle mieszając marchewkę, cukinię, pokrojony czarny grzyb i cebulę również dodaję 1 łyżeczkę sosu sojowego.
Jak warzywa lekko zmiękną, ale nadal są chrupiące wrzucam pokrojoną w paski kapustę pekińską. Smażę razem około 30 s ciągle mieszając. Po tym czasie dodaję mięso, mieszam wszystko razem. Do garnka wrzucam ryż, dodaję olej sezamowy, resztę sosu sojowego i 2 łyżki ostrej pasty Gochujang.
Wszystko dokładnie mieszam jeszcze chwilę smażąc. Na koniec próbuję i dodaję jeszcze sosu sojowego jeżeli jest za mało słone. Ryż musi mieć lekko czerwony kolor. Na wierzch posypuję pokrojonym w paski jajkiem i pokrojonym szczypiorem. Pyszne, pikantne danie. Polecam!
Smacznego!