Kurczak z mango

on
Kurczak z mango
Kurczak z mango

Mango – słodkie, soczyste o pięknym kolorze. Kojarzy się przede wszystkim z deserem, idealnie nadaje się na pudding albo inny mus, natomiast Taje mają inne sposoby na wykorzystanie tego wspaniałego owocu. Mango podrasowane chili i paroma azjatyckimi przyprawami i złamane sokiem z limonki w zestawie z kawałkami soczystego kurczaka. Nie brzmi pysznie? Boskie!

Przepis na kurczaka z mango:
6 podudzi z kurczaka
1 cała papryka pokrojona w kawałki 2×2 cm
3 świeże mango
2 papryczki chili (bez pestek)
1 łyżka białego octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
sok z połowy limonki
2 cm imbiru
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki kolendry w proszku
2 suszone liście kafiru.
2 łyżki oleju
szklanka wody

Wszystkie mango obieram ze skóry. Dwa z nich kroję w małe kawałki. Imbir i czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie trzy składniki wrzucam do blendera razem z chili, sosem sojowym, sosem rybnym, kolendrą, liśćmi kafiru, octem ryżowym, sokiem z limonki i blenduję aż dobrze się połączą. Trzecie mango kroję w paski i odkładam na później. Do woka wlewam olej i podsmażam na nim kurczaka aż się ładnie przyrumieni. Dodaję zmiksowaną masę i dolewam szklankę wody. Gotuję ok. 15-20 min, a następnie wrzucam pokrojoną paprykę. Gdy papryka zmięknie danie jest prawie gotowe. Wykładam kurczaka z sosem na talerz i rzucam na wierzch pokroje w paski kawałki mango i świeżą kolendrę (opcjonalnie). Mniam!

Smacznego!

Kurczak z mango

3 Comments Add yours

  1. magma says:

    wygląda smacznie:) lubię takie połączenie kurczaka z mango:)

    Like

    1. jemto says:

      Polecam 🙂 sos ma pyszny słodko – ostry smak. Bardzo ciekawe połączenie.

      Like

  2. Agata says:

    Wpisałam w google “kurczak z mango” i znalazłam Twój przepis!!! przepis wydaje się wprost idealny na moją dzisiejszą kolację. Pozdrawiam!!!

    Liked by 1 person

Leave a comment